900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Šentjernej

Najmlajši v vrtcu Šentjernej tečejo z Urbanom

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.10.2017 15:22

Mercator je za otroke v Vrtcu Čebelica Šentjernej danes organiziral tekaške urice z Urbanom Praprotnikom.

To je bilo četrto od petih tekaških druženj, ki jih Mercator v mesecu oktobru organizira za izbrane slovenske vrtce. Tekaške urice so priprava na Lumpi tek, ki vsako leto poteka v okviru Ljubljanskega maratona. V Mercatorju, ki je sponzor tako Lumpi teka kot Ljubljanskega maratona, želijo tako o pomenu gibanja in zdrave prehrane otroke ozaveščati čim bolj zgodaj.

Tekaške urice z Urbanom potekajo v vrtcih, ki izstopajo po svojih »naj značilnostih«. Gre za najstarejši mestni in podeželski vrtec, za najmlajši in najnižje ležeči vrtec ter za vrtec, ki je najbolj oddaljen od Ljubljane. Vrtec Čebelica Šentjernej je bil z odlokom o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda ustanovljen junija 2012 in deluje kot samostojni vrtec od 1. januarja 2013. Tako mu pripada oznaka najmlajšega slovenskega vrtca.

Namen tekaških uric z Urbanom je navdušiti otroke ne le za tek, ampak za gibanje in šport na splošno. Otroci so na dvorišču vrtca spoznavali tek kot športno disciplino, izvajali vaje za ogrevanje, tekli in se igrali tekaške igre. Tek je namreč dobra oblika športne vadbe za predšolske otroke, kadar ga izvajamo zmerno in v intervalih. Najboljši način spoznavanja otrok s tekom pa je ravno preko raznolikih in zabavnih tekaških igre, kot so jih imeli otroci iz Vrtca Čebelica Šentjernej na druženju s tekaškim trenerjem Urbanom Praprotnikom.

Urban Praprotnik, tekaški trener, je ob dogodku izpostavil pomen teka za najmlajše in dodal: »Otroci radi tečejo, žal pa se jim z leti zaradi napačnih spodbud iz okolja, tek zameri. S tem se dela velika škoda za zdravje in dobro počutje. Vesel sem, da lahko s pomočjo Mercatorja širim glas o človeku prijaznem teku med otroci, starši in vzgojitelji.«

Druženja se je udeležilo 23 varovancev vrtca in vzgojiteljice. Pomočnica ravnateljice Vrtca Čebelica Šentjernej Zlatka Kocman Kuhar je ob dogodku izpostavila: »Razveselila nas je novica, da smo bili povabljeni k sodelovanju na Tekaških uricah z Urbanom. Smo »mlad vrtec«. Leta 2012 je Občina Šentjernej ustanovila samostojni javni zavod Vrtec Čebelica Šentjernej. Pred tem je vrtec obstajal kot vrtec pri OŠ Šentjernej. Prva leta samostojnosti smo se pri svojem delu osredotočali na področje gibanja. Pri tem so nas vodila strokovna prepričanja, da se otrok največ nauči skozi lastno aktivnost in da je gibanje za predšolskega otroka enako pomembno kot voda ali hrana. Vedno smo veseli zanimivih gostov, ki otrokom omogočajo nova doživetja in znanja. Taki projekti so dobrodošla popestritev dogajanja v našem vrtcu. Naši otroci se veliko gibljejo na prostem in odhajajo na krajše pohode. Prepričani smo, da se bodo naši otroci dobro odrezali na Lumpi teku. Tudi samega izleta v Ljubljano se zelo veselijo. Zahvaljujemo se Mercatorju, da je varovancem našega vrtca omogočil sodelovanje pri tem projektu.«

V Mercatorja so se letos prvič odločil za dodatne aktivnosti v okviru Lumpi teka. Ob tem Majda Vodopivec, direktorica Mercatorjevih lastnih blagovnih znamk, poudarja: »V Mercatorju smo še posebej veseli, ko z različnimi aktivnostmi motiviramo otroke. Prav je, da že najmlajši skozi igro spoznajo pomen gibanja za zdravje. In prav to smo želeli predati otrokom na Tekaških uricah z Urbanom. Te so poleg Ljubljanskega maratona in Lumpi teka, ki ju podpiramo že od vsega začetka, odlična priložnost za širjenje znanja o pomenu športa. Veseli nas, da se te množične tekaške prireditve v različnih kategorijah vsako leto udeleži vse več tekačev, številni prihajajo tudi iz Mercatorja.«

Mercator bo za varovance izbranih »naj vrtcev« organiziral tudi izlet na Lumpi tek v Ljubljano. Ta največji otroški tek bo letos v soboto, 28. oktobra 2017. Vsako leto se preizkušnje, dolge 200 metrov, udeleži preko 2000 otrok. Otroci »naj vrtcev« pa bodo letos tekli v samostojni kategoriji. Gre za varovance Vrtca Hodoš, Vrtca Trbovlje, Vrtca Selce, Vrtca Čebelica Šentjernej in Vrtca Morje.

V družbi Mercator vsako leto podprejo okoli 180 športnih dogodkov in so sponzor številnim uspešnih športnikom in športnim ekipam. Že od vsega začetke je Mercator tudi sponzor Lumpi teka. Ta je namenjen otroški športni zabavi, ki opozarja na pomen teka in gibanja za predšolske otroke.