reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Najstarejše prebivalstvo je v Kostelu in Osilnici

Piše: STA

Čas objave:
05.10.2018 09:28

Povprečno najstarejše prebivalstvo med slovenskimi občinami je v občinah Kostel, Hodoš in Osilnica, najmlajše pa v Komendi in Gorenji vasi.

Povprečna starost prebivalstva v slovenskih občinah se giblje od 50,6 leta, kolikor znaša ta v Kostelu, in 50,4 leta v Hodošu, pa do 38 let v Komendi in 38,3 leta v občini Gorenja vas - Poljane. Povprečna starost prebivalcev Slovenije je sicer okoli 43 let.

Razmeroma mladi so še v Škocjanu, Benediktu, Lukovici in Moravčah. Med mestnimi občinami pa so najstarejši v Murski Soboti (46 let) in najmlajši v Novem mestu (41,8 leta).

Po številu prebivalcev je največja osrednjeslovenska statistična regija, ki je imela v letu 2016 okoli 537.900 prebivalcev, kar predstavlja 26 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije. Najmanjša je primorsko-notranjska statistična regija, ki je štela približno 52.600 prebivalcev ali tri odstotke celotne slovenske populacije.



Najmanjši delež najmlajših prebivalcev (torej starih do 14 let) ima pomurska statistična regija, in sicer 13 odstotkov. Visoke deleže najmlajših pa imajo gorenjska, jugovzhodna Slovenija in osrednjeslovenska regija.

Delež več kot 80 let starih prebivalcev je bil v letu 2016 največji v goriški statistični regiji, kjer je dosegel šest odstotkov, izhaja iz publikacije Regije v številkah. Nižjo od povprečne starosti v celotni Sloveniji so imele osrednjeslovenska in jugovzhodna Slovenija ter gorenjska in savinjska regija.

V razmerju med moškimi in ženskami večinoma ni večjih razhajanj. Ženske najbolj prevladujejo v Dobju, Dobrovniku in Mengšu (blizu 52 odstotkov), največja prevlada moških pa je občini Zavrč. Tam je razkorak med spoloma tudi največji - skoraj 62 odstotkov je moških in 38 odstotkov žensk.