milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

Največja sončna elektrarna GEN-I v Severni Makedoniji je pričela s proizvodnjo

Piše: R.K.

Čas objave:
11.10.2022 10:14

GEN-I je zaključil gradnjo največje sončne elektrarne v Severni Makedoniji in jo septembra, 4 mesece pred vladnim rokom, priključil na omrežje. Elektrarna s skupno močjo 17 MW bo proizvedla 25.000 MWh zelene energije, s katero bi lahko oskrbovali več kot 5500 gospodinjstev.

Predsednik uprave Skupine GEN-I dr. Igor Koprivnikar je v Skopju skupaj s predsednikom vlade Dimitrom Kovačevskim in ministrom za ekonomijo Kreshnikom Bekteşijem javno predstavil pričetek obratovanja trenutno največje sončne elektrarne v Severni Makedoniji. Začetek obratovanja predstavlja pomemben mejnik tako za širitev GEN-I v izvedbi projektov veliki sončnih elektrarn in proizvodnji brezogljične električne energije kakor tudi ključni prispevek k t. i. Zelenemu scenariju Republike Severne Makedonije v skladu s Strategijo za energetski razvoj Republike Severne Makedonije. Republika Severna Makedonija je z oddajo degradiranega zemljišča v 50-letni najem tako pomemben partner pri izvedbi projekta kakor tudi ključni strateški deležnik.

»Danes začenja obratovati nova največja sončna elektrarna doslej, 17 MW. S to naložbo delamo korak naprej v prihodnost k energetski neodvisnosti, krepitvi zelenega gospodarstva in izboljšanju življenjskega standarda. Danes, ko se ves svet sooča z energetsko krizo, zagotavljamo čisto energijo, pridobljeno iz našega makedonskega sonca, ki bo oskrbovala več kot 5500 makedonskih gospodinjstev. Začrtali smo smer, kakšna naj bo država v prihodnosti, ko govorimo o proizvodnji energije, zeleni industriji in gospodarstvu, ki ga želimo ustvariti. Severna Makedonija je zaupanja vreden partner, ki ga imajo investitorji najraje, saj tukaj prepoznajo partnerja, najboljšo podporo in storitev. Kot odgovorna vlada se borimo za vsak cent nove tuje investicije v državi – korak za korakom. Čestitke skupini GEN-I, želim vam uspešno delo in še veliko zelenih investicij,« je dejal premier Dimitar Kovačevski. Minister Bekteşi je dodal, da je investicija GEN-I pravi primer, da so politike in ukrepi za transformacijo energetike in povečanje proizvodnje zelene energije, ki so jih začeli izvajati šele pred tremi leti, že začeli dajati rezultate.

»V teh dneh sta pomen naložb v zeleno energijo in zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv očitnejša kot kdaj koli prej. Vesel sem, da GEN-I tudi v tem segmentu postaja vse bolj pomemben igralec na energetskem trgu ne samo v Sloveniji, ampak tudi v mednarodnem prostoru. Severna Makedonija je bila za nas vedno pomemben trg in s to naložbo se povezujemo še bolj. Prav tako je to pomemben mejnik za GEN-I, ker dokazuje našo voljo, da vodimo zeleno preobrazbo in zmožnosti uresničevanja obsežnih projektov obnovljivih virov energije. Hvaležni smo vsem sodelujočim, ki so pomagali, da je bil ta projekt uspešen,« je dejal dr. Igor Koprivnikar, predsednik uprave Skupine GEN-I. 

Skupina GEN-I je leta 2019 na javnem razpisu pridobila pravico do izgradnje in 50-letni najem zemljišča za sončne elektrarne s skupno močjo 17 MW na degradiranem območju v Amzabegovem v občini Sv. Nikole. GEN-I je tako v septembru zaključil izgradnjo elektrarne, ki jo sestavlja 31.772 sončnih panelov na 300.000 kvadratnih metrih površine (30 nogometnih igrišč) s 17 MW nazivne moči in predvideno proizvodnjo 25.000 MWh letno.