kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Namesto iz plastenke si natočimo vodo iz pipe!

Piše: STA

Čas objave:
21.03.2019 12:23

Čeprav smo v Sloveniji zapisali pravico od pitne vode v ustavo, pa marsikdo še vedno raje posega po vodi iz plastenke. Toda pitje vode iz pipe je bolj zdravo in okolju prijaznejše, zato je v slovenskih komunalnih podjetjih nastala pobuda Voda iz pipe, katere cilj je, da bi pitje vode iz pipe postalo vsakodnevna praksa.

"V Sloveniji imamo izredno srečo in privilegij, da imamo kakovostne vodne vire," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Iztok Rozman iz Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS. Okrog 92 odstotkov prebivalcev Slovenije se s pitno vodo oskrbuje iz javnih vodovodnih sistemov, kjer je kakovost pitne vode pod stalnim nadzorom in je zato pitje vode iz pipe zagotovo varno, je dodal.

Ker v zbornici komunalnega gospodarstva že vrsto let moči in aktivnosti usmerjajo tudi v spodbujanje trajnostnega gospodarstva, odgovorne potrošnje in ohranjanje naravnih virov, je zdaj nastala pobuda Voda iz pipe. Ta temelji na ohranjanju vodnih virov ter spodbujanju prebivalstva k poseganju po čisti naravni vodi iz vodovoda ter izogibanju predpakirani vodi, je pojasnil direktor zbornice Sebastijan Zupanc.

Cilj pobude je, da pitje vode iz pipe postane vsakodnevna praksa v podjetjih in organizacijah ter prva izbira zagotavljanja vode pri organizaciji dogodkov. V zbornici tako podjetja in druge organizacije vabijo, naj začnejo na sestankih in drugih dogodkih ponujati vodo iz pipe, k takšnemu vedenju pa aktivno spodbujajo tudi zaposlene, partnerje in ostale deležnike.

S tem namenom so že vzpostavili posebno spletno stran, kjer se lahko podjetja prijavijo za sodelovanje, nato pa jih bodo povabili k podpisu zaveze ter jim podelili certifikat, s katerim bodo pokazala, da jim skrb za okolje in ohranjanje naravnih virov ni samo vrednota, temveč način delovanja.

Voda iz pipe je zagotovo bolj sveža, bogata s kisikom in je bolj zdrava za uživanje, je naštel Rozman. Za njeno pripravo je potrebnih manj postopkov, ima pa tudi manjši okoljski odtis. Nenazadnje pa je pomembna tudi cena: liter vode iz javnega vodovoda je okrog 500-krat cenejši kot liter vode iz plastenke, je dejal.

Pobudo Voda iz pipe sta že podprli ministrstvi za zdravje ter za okolje in prostor, ki bosta certifikat prejeli v petek v okviru dogodkov ob svetovnem dnevu voda. Podelitev certifikatov prvim sodelujočim podjetjem pa je predvidena 19. aprila.

"Velik del človeškega organizma sestavlja voda, zato je to bistveno živilo," je sodelovanje pri pobudi pojasnil Martin Kavka z ministrstva za zdravje. Marko Maver z okoljskega ministrstva pa je ugotovil, da se včasih v Sloveniji res premalo zavedamo, kako kakovostno vodo pijemo. Na obeh ministrstvih sicer spodbujajo pitje vode iz pipe že zdaj.

V okviru letošnjega svetovnega dneva voda, ki ga vsako leto obeležujemo 22. marca, bo zbornica v petek na gradu Kromberk pripravila tudi posvet o pomenu ohranjanja čistosti slovenskih voda.

Namen svetovnega dneva voda je usmeriti pozornost na pomembnost vode. Letos poteka pod geslom Ne prezrimo nikogar. Na svetu danes živi 2,1 milijarde ljudi, ki doma nimajo pitne vode, kar vpliva na njihovo zdravje, izobraževanje in preživljanje.

V Sloveniji je pravica do pitne vode zaščitena na najvišji pravni ravni, saj smo jo leta 2016 zapisali v ustavo. Skladno s tem ima vsakdo pravico do pitne vode, vodni viri pa so javno dobro ter služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev.