Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

Naši krvodajalski junaki

Piše: R.K.

Čas objave:
11.11.2022 09:54

Območno združenje RKS Novo mesto je včeraj v Gostišču na Loki podelilo priznanja krvodajalcem jubilantom iz Mestne občine Novo mesto. Povabljenih je bilo 81 krvodajalcev, ki so kri darovali od 20- in vse do 110-krat.

V imenu OZ RKS Novo mesto je krvodajalce nagovorila predsednica Vesna Dular, v imenu MO Novo mesto vršilka dolžnosti direktorice Jana Bolta Saje in v imenu Centra za transfuzijsko dejavnost Mojca Šimc, dr. med. Vsi govorniki so poudarili pomen krvodajalcev za preskrbo in samozadostnost Slovenije s krvjo. Na kulturni prireditvi so nastopali učenci OŠ Drska z glasbenimi točkami.

krvodajalstvo
Krvodajalski junaki
OZRK NM

Letos je bilo v okviru OZ RKS Novo mesto izvedenih 42 krvodajalskih akcij in krvodajalci so 4161-krat darovali kri. Na petih srednjih šolah in na Fakulteti za zdravstvene vede Novo mesto so izvedli predavanja o pomenu krvodajalstva in privabili 255 krvodajalcev, ki so prvič darovali kri. V vseh občinah in v Krki, d. d. so in bodo še do konca leta organizirali podelitve priznanj krvodajalcem jubilantom, ki jih bo letos 347.

V naslednjem letu bodo na OZ RKS Novo mesto zastavili program, ki bo še bolj naravnan k pridobivanju novih krvodajalcev. Na pomoč jim bodo priskočili tudi zdravstveni delavci iz Centra za transfuzijsko dejavnost NM, ki jim bodo pomagali pri promociji. Že letos bodo organizirali stojnico za predstavitev krvodajalstva na Centru srednjih šol Novo mesto. Pozvali bodo tudi fakultete, da jih bolj podprejo pri promociji krvodajalstva. Še naprej pa bodo izkazovali hvaležnost vsem rednim in »upokojenim« krvodajalcem z organiziranjem izletov, druženj in drugimi drobnimi pozornostmi.

Izjava jubilantke, ki je 30-krat darovala kri: »Povabila me je teta, da sem prvič darovala kri. Potem kar dolgo nisem šla na krvodajalsko akcijo. Ko se je zgodilo, da sem zaradi operacije tudi sama potrebovala kri, sem se začela redno udeleževati krvodajalskih odvzemov.«

krvodajalstvo
Krvodajalski junaki
OZRK NM

Izjava jubilanta, ki je 110-krat daroval kri: »Krvodajalec sem od takrat, ko sem se zaposlil, s sodelavci, kasneje še na služenju vojaškega roka, in redno vse do sedaj.«