zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Mirna

Natočili so si vode iz novega vodovodnega sistema

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.11.2015 15:05

9132 metrov vodovodnih cevi, črpališče z vrtino Zabrdje, črpališče z vrtino in vodno akumulacijo Praprotnica in 200 m3 vodohran Koren zagotavljajo, da bo več kot 1000 prebivalcev na mejnem območju občin Mirna in Trebnje odslej imelo dostop do kakovostne pitne vode iz javnega vodovodnega sistema.

1,5 milijona evrov vredno naložbo v vodovodni sistem Zabrdje-Praprotnica so namenu uradno predali danes sredi dneva pri črpališču Zabrdje, do katerega so v sklopu projekta uredili tudi dostop. Prvi so s pitno vodo iz novozgrajenega vodvodnega sistema nazdravili župana občin Mirna in Trebnje, Dušan Skerbiš in Alojzij Kastelic, ter podpredsednik vlade Boris Koprivnikar.

Na 8. javnem pozivu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je Občini Mirna, ki je projekt vseskozi vodila, uspelo pridobiti 866.500 evrov. "Zelo sem zadovoljen, da je Občini Mirna uspelo pridobiti evropska sredstva za realizacijo projekta vodooskrbe na območju dveh občin; pri nas tam, kjer do vode do sedaj ni bilo. V sušnih obdobjih smo na ta območja dovažali vodo z gasilskimi vozili. V bodoče ne bo več tako – vsi prebivalci bodo uživali kvalitetno tekočo pitno vodo," pravi mirnski župan Dušan Skerbiš in poudarja, da pitna voda ostaja prioriteta. Ob tem pa je dodal, da so v Praprotnici in Stari Gori v zadnjem letu občani dobili tudi dostop do širokopasnega omrežja, po končanih gradbenih del pa so posodobili in uredili ter asfaltirali tudi več kot štiri kilometre ceste.

V naseljih Praprotnica, Stara gora, Mlada gora, Sela, Dolga Njiva, Arnberg, Rovišče in del Gradišča doslej niso imeli urejene vodooskrbe iz javnega vodovodnega omrežja, zato je veselje nad novo pridobitvijo še toliko večje, pravi eden od prebivalcev, sicer pa tudi predsednik gradbenega odbora, ki so ga oblikovali občani, da bi pomagali pri uresničevanju projekta, Vlado Stopar: "Zelo veseli smo, da je vsaj glavni vod v funkciji. Seveda je pa polno pričakovanj še zdaj za piko na i – priklopi v gospodinjstvu, potem bo pa res pitna voda tisto naše pravo zadovoljstvo, namesto deževnice, ki smo jo imeli do sedaj. Seveda smo pa tudi zadovoljni s samo izvedbo del. Mislim, da je bilo to v roku, zelo korektno narejeno, s precej detajli, ki so se urejali znotraj tega projekta. Tako da: čudovito."

Preko vodohrana Meglenik pa se bodo po izgradnji novega sistema oskrbovala tudi naselja Gradišče, Meglenik, Češnjevek, Rodine in Primštal v občini Trebnje, ki se sedaj napajajo iz trebanjskega vodovodnega sistema.

Predvidoma do 30. septembra 2017 bo na novozgrajeno javno vodovodno omrežje, ki ga bo upravljala Komunala Trebnje, priključenih več kot 1000 prebivalcev. Zainteresirani uporabniki, ki vlogo oddajo na Občino Mirna, si lahko pridobijo pravico do priklopa s plačilom komunalnega prispevka. Njegova višina je odvisna od velikosti objekta in gradbene parcele.

Novi vodovodni sistem bo zagotavljal vodooskrbo na mejnem področju obeh občin, izboljšal kakovost bivanja občanov, povečal požarno varnost, ustvaril pogoje za nadaljnji (tudi gospodarski) razvoj območja in preprečil odseljevanje.

Dušan Skerbiš, župan občine Mirna


Vlado Stopar, predsednik gradbenega odbora


Alojzij Kastelic o vodovodu in sodelovanju