dr nikola o Svet24.si

Priznan plastični kirurg s pištolo pretepal ...

horjul Svet24.si

VIDEO: Najlepši trenutki iz zavetišča Horjul

testiranje, test, denar, hitri test Necenzurirano

Hitre teste vam prodajajo po štirikratni ceni, ...

dubaj Reporter.si

Alarm na Fursu: slovenski bogataši denar pred ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Jorg Zupan_foto Matic Bajželj_2 Njena.si

Jorg Zupan zapira svojo Michelinovo restavracijo

maribor Ekipa24.si

Kronaaaa!!! Uh, kaj je veteran naredil velikemu ...

Novice Novo mesto

Navade na področju ekološke osveščenosti odraslih se spreminjajo

Piše: Renata Mikec

Čas objave:
25.04.2018 13:24

Zadnja leta se navade na področju ekološke osveščenosti odraslih zagotovo spreminjajo. Najmlajši prinašajo domov različne naloge, pri katerih jim pomagajo starejši sorojenci, pa tudi starši ali pa dedki in babice.

Od ločevanja odpadkov, do zbiranja različne plastične embalaže, papirja, odsluženih baterij in podobnih odpadkov – vse to so vzgojne naloge, ki jih naši otroci prinašajo iz vrtcev in šol. Občasna nejevolja preraste v način življenja in otroci tako nevede vplivajo na svoje starše, da ti okoljsko ozaveščenost vpeljemo v prakso in zaživimo okolju prijaznejše življenje. Kljub tej ozaveščenosti pa je odpadkov v gospodinjstvih še vedno preveč, a jih je kar dobršen del tudi v Mestni občini Novo mesto ločenih, pravi direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič.  

Komunala Novo mesto
Direktor JP Komunala Novo mesto Gregor Klemenčič
Foto: Radio Krka

 Seveda nas zanima, kje so razlogi, da zlasti v gospodinjstvih nismo še bolj ekološko naravnani. Je razlog predvsem v lenobi?

Glede na to, da je ločevanje odpadkov s strani novomeške komunale omogočeno prav vsem gospodinjstvom, so za tako imenovane »okoljske lenobe« na voljo pravila, katerih kršenje nosi posledice. Vsaka gospodarska javna služba ima svoja pravila, ki so zapisana v občinskih odlokih. Na območju Mestne občine Novo mesto je 8 takšnih odlokov, ki se nanašajo na ravnanje z odpadki, nadzor pa je v rokah inšpektorjev treh inšpektoratov na območju 8 občin.

Komunali Novo mesto pa zlasti ob posebnih obdobjih kot je na primer ob prvem novembru, velik problem predstavljajo posebni odpadki – takrat so to odpadne sveče.
Komunala Novo mesto vsako leto poskrbi tudi za različne akcije zbiranja odpadkov.

Naš skupni cilj mora seveda biti čisto okolje, ki nam zagotavlja tudi kakovostnejše življenje in že danes je prav, da delujemo za boljši jutri.


V oddaji "S Krko naokoli" smo gostili direktorja Komunale Novo mesto Gregorja Klemenčiča

S Krko naokoli o odpadkih