ivan-zidar, pogreb Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

jelko kacin Svet24.si

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

gardsko-jezero, tragedija Svet24.si

FOTO: 25-letni Greti odtrgalo nogi, Umbertu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

Legende, Rok Breznik Njena.si

Legendarna Zelena dežela zdaj v novi preobleki

Clipboard02 Odkrito.si

MARJAN NOVINA: "Moj ni dolg, je pa majhen"

Novice Ljubljana/Novo mesto

Ne okupirajte turističnih središč

Piše: STA

Čas objave:
21.03.2020 12:42

Vlada pripravlja ukrep, po katerem bodo morali prebivalci ostati v svojih občinah, je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani povedal uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin. Kot je dodal, je do morebitne uveljavitve ukrepa še nekaj dni, ljudje pa naj konec tedna in v prihodnje, ko bo to še deloma dovoljeno, ne okupirajo turističnih središč.

Kacin je pred novinarsko konferenco ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, ki je potekala brez navzočnosti novinarjev, poudaril, da je v pripravi ukrep, ki bo še bolj omejil gibanje prebivalstva in javno življenje v boju za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Kot je zatrdil, gre za dobronamerno potezo, po kateri bi morali prebivalci ostati na območju lastne občine. "Ta ukrep se zdaj šele pripravlja, zato ga na medresorski ravni usklajujemo, da bi bil čim bolj življenjski, da vam ne bi onemogočal življenja in prihajanja na delo, da ne bi povzročil težav pri oskrbi vaših staršev, za katere skrbite na ozemljih druge občine. Do uveljavitve ukrepa pa manjka še nekaj dni," je dejal.

Ob tem je Kacin pozval ljudi, naj se ne zadržujejo v turističnih središčih, kot še vedno opažajo v zadnjih dneh, kljub omejevanju gibanja na prostem. "Ta vikend ne okupirajte turističnih središč. Če bo gneča tam, nismo dosegli ničesar. Ta vikend je namenjen vam. Vam na domačih lokacijah, kjer živite. Takih nedelj, ko ne bomo imeli kam iti, bo še veliko. Naj bo to prva od takih nedelj," je posvaril.

Na obali so težave z množičnim obiskom te dni posebej pereče. "Na obali se župani upravičeno sprašujejo, kaj to pomeni za širitev bolezni, če ljudje iz osrednjega dela Slovenije množično prihajajo na obalo. Prosim vas, ne delajte tega. Bodimo disciplinarni in bodimo odgovorni do vsakega posameznika, do naših najbližjih in predvsem do ljudi, ki živijo na naši obali in drugih turističnih središčih," je pozval Kacin.

Vlada bo po njegovih besedah storila vse, da ljudi v tem času ne bi po nepotrebnem vznemirjala, pri čemer posebej računa na medije, ki pomagajo pri komuniciranju o nujnih zaščitnih ukrepih za prebivalce Slovenije, da bi lažje prebrodili krizo in upočasnili širjenje bolezni, ter da bi se na njen vrh pripravili čim bolje in pravočasno.