Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krško

Nek kljub nizkemu vodostaju in visokim temperaturam varno ter s polno močjo

Piše: STA

Čas objave:
22.07.2022 11:29

Nuklearna elektrarna krško (Nek) kljub nizkemu pretoku Save in visokim temperaturam ozračja obratuje s polno močjo in skladno z upravnimi omejitvami. Hladilni stolpi delujejo s polno zmogljivostjo. Izkoristek elektrarne je nekoliko slabši, pomembna pa je dobra koordinacija vodnega režima s pomočjo hidroelektrarn na spodnji Savi, so navedli v Neku.

Izkoristek elektrarne je te dni za poldrugi odstotek slabši od običajnega, Nek pa od končanja zadnjega rednega remonta maja lani neprekinjeno deluje 443 dni, so v nuklearki sporočili STA.

Nek vodo iz Save uporablja za hlajenje oz. odvajanje toplote, ki je ni mogoče koristno izrabiti za proizvodnjo električne energije, potrebno pa je za hlajenje kondenzatorja. Pri tem črpalke potiskajo v reki zajeto vodo skozi kondenzator in jo vračajo v Savo. Pretok v kondenzatorju dosega približno 25 kubičnih metrov na sekundo.


Ker bi posledično segrevanje rečne vode lahko vplivalo na biološke lastnosti Save, upravne omejitve določajo dovoljen prirastek temperature in delež odvzetega pretoka, hladilni stolpi pa se vključijo vsakič, ko to zahtevajo razmere v okolju, so pojasnili.

V izjemno neugodnih vremenskih razmerah je zaradi upoštevanja upravnih omejitev v zvezi s Savo treba znižati moč elektrarne. Nek pa je zaradi zmanjšanja odvisnosti hlajenja elektrarne od rečnega pretoka izvedla projekt modernizacije in razširitve sistema hladilnih stolpov, ki so ga končali leta 2008.

S tehničnimi rešitvami so takrat izboljšali hladilni sistem terciarnega kroga Neka in zgradili dodatne štiri hladilne celice. Pred modernizacijo in razširitvijo sistema hladilnih stolpov je Nek leta 2003 zaradi okoljskih omejitev, povezanih s Savo, 93 dni delovala z znižano močjo, so še zapisali v krški nuklearki.