Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Ljubljana

Nekatere upravne enote bodo ob sredah odprte dlje

Piše: STA

Čas objave:
08.06.2021 15:59

Na ministrstvu za javno upravo zaradi povečanih potreb uporabnikov, kar je posledica sproščanja ukrepov, uvajajo nekatere spremembe pri delovanju upravnih enot. Tako bodo nekatere ob sredah podaljšale delovni čas do 18. ure. Predvidena sta tudi enoten klicni center, ki bo omogočal prerazporejanje strank glede na vrste, in kadrovska okrepitev.

Podaljšanje delovnega časa za stranke omogoča odobren povečan obseg ur poslovanja s strankami, ki ga je podpisal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, so sporočili z ministrstva.

Uradne ure bodo podaljšale upravne enote na območju mestnih občin in posamezne primestne upravne enote, ki trenutno ob sredah za stranke ne poslujejo do 18. ure.

Od 9. junija naprej bodo za stranke ob sredah do 18. ure tako dodatno poslovale upravne enote Brežice, Lenart, Murska sobota, Novo mesto, Pesnica, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica in Vrhnika. 16. junija se jim bodo pridružile še upravne enote Grosuplje, Kranj, Ptuj in Ribnica.

Že zdaj ob sredah do 18. ure poslujejo upravne enote Celje, Domžale, Izola, Koper, Litija, Maribor, Piran, Ruše, Trebnje, Velenje in Ljubljana (slednja posluje do 19. ure).


V kratkem namerava ministrstvo vzpostaviti enotni klicni center, ki bo omogočal preusmeritev strank na drugo upravno enoto glede na podatke o čakalnih vrstah. "To pomeni, da bodo operaterji klicnega centra stranke, ki bi želele urediti določeno upravno zadevo, za katero ne velja krajevna pristojnost, obvestili o tem, na kateri upravni enoti je čakalna doba za ureditev upravne zadeve krajša," pravijo na ministrstvu. Državljani bodo imeli na voljo tudi nabor upravnih enot s podatki o čakalnih vrstah, da podlagi katerih bodo lahko izbrali tako upravno enoto kot termin, ki bo zanj najbolj sprejemljiv.

Ministrstvo dodatno predvideva kadrovsko krepitev najbolj obremenjenih upravnih enot, njihove zaposlene pa razbremeniti administrativnih nalog.

Zaradi povečanega povpraševanja prebivalcev po pridobitvi elektronske identitete (kvalificiranega digitalnega potrdila ali mobilne identitete smsPASS) je ministrstvo vladi predlagalo, da se v prijavne službe Državnega centra za storitve zaupanja SI-TRUST vključijo tudi drugi organi javne uprave. Tako so od prejšnjega tedna na voljo nove lokacije oz. prijavna mesta, kjer je mogoče oddati vlogo za pridobitev mobilne identitete smsPASS, ki omogoča prijavo na portal zVEM in posledično možnost dostopa do potrdil PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje) v zvezi s covidom-19.

Po novem lahko posamezniki oddajo vlogo za smsPASS na nekaterih cepilnih mestih, centrih za socialno delo, finančnih uradih, upravnih enotah, v kratkem tudi na ministrstvu za pravosodje. S pomočjo elektronske identitete lahko uredijo tudi številne druge e-storitve od doma, so zapisali na ministrstvu.

Zaradi velikega povečanja števila strank je sicer na upravnih enotah še vedno potrebna predhodna najava oz. naročanje strank.