volk Dobra karma

Je znak vaše duše volk ali riba? Odvisno, kdaj ...

nina-ivanič-kot-dragica-trošt Svet24.si

Nina Ivanič: na pripombe ob upodabljanju zlobnic ...

ER4IoVOXYAIEiN8 Reporter.si

Janša zatrjuje, da je 28. februarja letos ...

laboratorij, testiranje, koronavirus, berlin Svet24.si

Pomembne ugotovitve nemškega virologa, ki ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma končno pokazal svojo hči

Novice NM

Nekoč čast in oblast, danes suženjstvo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.05.2013 07:06

Obeležujemo mednarodni praznik dela, ki je pri nas in tudi v številnih drugih državah dela prost dan. Nekoč so ob prvem maju nosili napise: Delavcem čast in oblast. Danes pa so zaradi številnih stečajev delavci pahnjeni na rob preživetja, nekateri so se znašli v vlogi sodobnih sužnjev.

V Sloveniji je kar 125 tisoč brezposelnih. Po kresovanjih na predvečer praznika so danes po mnogih krajih prebivalce prebudile tradicionalne prvomajske budnice, čez dan pa pripravljajo številne prireditve. Predsednik republike Borut Pahor bo obiskal Javorovico nad Šentjernejem. Na praznični dan predvsem sindikalne organizacije pripravljajo tradicionalna prvomajska druženja, marsikje pa pripravljajo tudi pohode v naravo.

Na Javorovici nad Šentjernejem bodo ob prazniku dela počastili tudi dan upora proti okupatorju, obletnico vstopa Slovenije v EU ter spomin na padle borce 4. bataljona Cankarjeve brigade. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik republike Borut Pahor, ki bo tudi položil spominski venec padlim borcem.

Na prvomajskem srečanju na Rožniku bo zbrane nagovoril ljubljanski župan Zoran Janković, tradicionalna srečanja pa bodo potekala tudi na Križni gori, na Svetem Joštu nad Kranjem, na Lisci pri Sevnici, v Opatjem selu na Krasu, pri Celjski koči, na Debencu pri Mirni in drugod.

Sindikalisti so pred praznikom opozorili, da položaj delavcev danes ni rožnat, vendar pa se ne smejo sprijazniti s kršitvijo delavskih pravic. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je na tradicionalnem kresovanju na ljubljanskem Rožniku med drugim poudaril, da delavci niso blago. Delodajalci pa menijo, da bi bila najboljša rešitev za izboljšanje gospodarskega položaja države odpiranje novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo.


V Katoliški cerkvi 1. maja obhajajo god sv. Jožefa delavca, moža Device Marije in Jezusovega krušnega očeta.

Mednarodni dan dela bodo obeležili tudi po svetu. Ob tej priložnosti so po številnih državah poleg proslav napovedani tudi delavski protesti in celo stavke. Sindikati grškega zasebnega sektorja so tako napovedali splošno stavko, hrvaški sindikati pa so ljudi pozvali na množične protivladne proteste v Zagrebu.

Praznik dela poziva delavce po vsem svetu k medsebojni solidarnosti. Praznovati so ga začeli leta 1890 v spomin na dogodke v Chicagu v ZDA. Tamkajšnji delavci so 1. maja 1886 zahtevali osemurni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov. Kot državni praznik so 1. maj na Slovenskem uzakonili leta 1948, neuradno pa so ga praznovali že prej.