zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

Nepravilnosti pri prevozih otrok

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.07.2015 12:38

Novomeški policisti ugotavljajo kršitve pri prevozih otrok. Staršem svetujejo naj se prepričajo kako je poskrbljeno za varnost njihovih otrok, preden jih zaupajo v varstvo.

Otroci so v cestnem prometu med najbolj ogroženimi udeleženci, po številu smrtnih žrtev pa še posebej, kadar se vozijo kot potniki v motornih vozilih. Vozila za prevoz skupin otrok na primer v šolo in iz šole, na šolske izlete, ekskurzije, treninge in druge aktivnosti, morajo zato izpolnjevati več pogojev. Stroga pravila veljajo tudi za voznike.

V času šolskih počitnic številna društva organizirajo različne dejavnosti za otroke. Otroke v jutranjih urah pobirajo po domovih, jih razvažajo na različne lokacije, kjer se izvajajo aktivnosti, popoldan pa jih pripeljejo domov. Policisti Postaje prometne policije Novo mesto so tudi v času počitnic poostrili nadzor nad prevozi otrok in ugotovili številne nepravilnosti.

V soboto, 4. julija dopoldne so v Dolenjem Kronovem ustavili voznico kombiniranega vozila, ki je prevažala osem otrok. Ugotovili so, da je organizator prevoza skupine otrok društvo z območja Novega mesta. Tako voznica, kot vozilo nista ustrezala pogojem za prevoz skupine otrok. Otroci v vozilu niso bili zavarovani z ustreznim zadrževalnim sistemom, vozilo ni bilo opremljeno s tahografom in ni imelo opravljenega predpisanega tehničnega pregleda. V vozilu, ki ni bilo ustrezno označeno, tudi ni bilo predpisane obvezne opreme, voznica pa ni imela potrdila o poklicnih vozniških izkušnjah. Zaradi številnih kršitev Zakona o opravilih cestnega prometa in Zakona o motornih vozilih so voznici izdali plačilni nalog v višini 1130 evrov.


Včeraj popoldne so na izvozu z avtoceste ponovno ustavili voznika, ki opravlja prevoze za omenjeno društvo. Tudi tokrat voznik in vozilo nista izpolnjevala pogojev za prevoz otrok, šest otrok pa v vozilu ni bilo zavarovanih z ustreznim zadrževalnim sistemom. Policisti so vozniku onemogočili nadaljevanje vožnje, otroke pa so prevzeli starši. Vozniku so izdali plačilni nalog v višini 1290 evrov. V obeh primerih so uvedli tudi postopek o prekršku zoper pravni subjekt - društvo. Zakon predvideva globo v višini več tisoč evrov.

Policisti bodo nadaljevali z nadzori in si še naprej prizadevali za boljšo varnost otrok v cestnem prometu. "Staršem otrok svetujemo, da se prepričajo, kako je poskrbljeno za varnost njihovih otrok, preden jih nekomu zaupajo v varstvo."Ob sumu na kakršnekoli nepravilnosti naj o tem obvestijo policiste.