harry meghan2 Svet24.si

Kam je izginila Meghan Markle?

potapljaci02 Svet24.si

»Poveljniki tujih mornaric vedo, kdo smo, in ...

iza-login Necenzurirano

Tuš spet naprodaj, zanima kralja banan in ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

milanic mamic Ekipa24.si

Darko Milanič četnik?! Na sramoten način so mu ...

Blaž Kričej Režek, Dejan Režek Njena.si

Sanjski Blaž v javnosti končno pokazal tudi očeta

Conte Guardiola Ekipa24.si

Angleški velikan v šoku! Trenerja zaradi hudih ...

Novice Kočevje/Ribnica/Sevnica

Neurje na Kočevskem in Ribniškem

Piše: SPIN/STA

Čas objave:
09.07.2019 08:21

Na območju občine Kočevja so včeraj na 25 lokacijah posredovale teritorialne gasilske enote Kočevje, Mahovnik, Dolga vas, Šalka vas in Koprivnik. Močan veter je ogrožal prebivalce, podrtih je bilo več dreves, gasilci pa so črpali vodo iz objektov.

Pri odstranjevanju posledic neurja so posredovali tudi vzdrževalci cest. Nevihta je za seboj pustila kar nekaj škode. Kot so zapisali na kočevski občini, je lomilo veje, podiralo drevesa, odkrivalo strehe stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Po zadnjih podatkih je bilo poškodovanih in prijavljenih okoli 50 lokacij v Kočevju in okolici.

Na delu je bilo sto gasilcev z 19 vozili, dvema avtodvigaloma in avtolestvijo. Gasilci so črpali vodo iz kletnih prostorov približno 12 objektov ter začasno prekrili in zaščitili poškodovane strehe. Čistili so tudi ceste in prehode, saj je bil podrtih več dreves. Veter in silovit naliv pa sta zamašila odtoke, tako da se je voda nato zbirala na cestiščih. Razmere so se umirile po polnoči.

Neurje z močnejšimi nalivi in sunki vetra ter točo je povzročalo škodo tudi ponekod drugo. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je bilo v občinah Borovnica, Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Ig, Jezersko, Kočevje, Ribnica, Velike Lašče, Vrhnika in Žiri skupno 92 z neurjem povezanih dogodkov.

Gasilci 105 prostovoljnih društev in ene poklicne enote so zaradi poplav meteornih voda morali prečrpavati vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih, gospodarskih in industrijskih objektov, poslovnih zgradb in trgovin. Prav tako je voda zalilo več odsekov cest. Močan veter in toča, ki sta spremljala neurje, pa je podiral drevesa in odkrival strehe stanovanjskih in drugih objektov.

V prehodu neurja je včeraj v občini Ribnica voda zalila kleti na desetih lokacijah. Posredovali so gasilci iz prostovoljnega društva Ribnica, ki so poleg črpanja vode nudili pomoč tudi pri pokrivanju strehe.

Včeraj ob 17.30 uri, pa so v naselju Šentjanž, v občini Sevnica, gasilci PGD Šentjanž odstranili drevo, ki je ogrožalo stanovanjsko hišo.