Pomeranian Svet24.si

VIDEO: Poglejte, kako je psiček v ZDA pregnal ...

profimedia-0715131113 Svet24.si

Finska premierka po objavi posnetka z zabave ...

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

katarina kecek PL Reporter.si

Katarina Keček: Zaradi resnice o spolnem ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Kristjan Čeh, Anna Maria Orel Njena.si

Kristjan Čeh: Ljubezen je premagala vse ovire

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Ljubljana

NIJZ: Hrvaška kljub porastu novih okužb ostaja varna država

Piše: STA

Čas objave:
26.06.2020 16:16

Hrvaška je kljub porastu novih okužb še varna država, ker so žarišča izven turističnih krajev. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato potovanj v to sosednjo državo ne odsvetuje, je danes v izjavi za javnost povedala Eva Grilc z NIJZ.

Eva Grilc je pojasnila, da so danes kontaktirali zagrebški inštitut za javno zdravje, kjer so potrdili, da število obolelih narašča, vendar Hrvaška ostaja še naprej varna država. "Večina obolelih je v znanih žariščih, ki med seboj niso povezana, in jih ni v turističnih krajih. Hrvaška je tako še na zemljevidu varnih držav. 14-dnevna komulativna incidenca znaša okoli 5,7 na 100.000 in zaenkrat potovanj na Hrvaško ne odsvetujemo," je dejala.

Vsekakor pozivajo tiste, ki potujejo na Hrvaško, k previdnosti in spremljanju stanja v sosednji državi. Iz Hrvaške danes poročajo o 56 novih okužbah z novim koronavirusom, na NIJZ pa budno spremljajo tudi razvoj epidemije pri južnih sosedih.

Tudi na Hrvaškem po njenih besedah opravijo precej testo, zato je po "ocena kar zanesljiva. Pojasnila je tudi, da seznam varnih in nevarnih držav posodobijo oz. spremenijo enkrat na teden.

Grilčeva je še povedala, da je situacija v Sloveniji pod nadzorom. "Ne moremo reči, da trend zelo narašča, imamo nekje 10 potrjenih primerov dnevno, kar verjetno ni veliko glede na to, da se pri nas še zelo veliko testira. V četrtek je bilo 11 novo potrjenih primerov okužb od 1212 testiranj," je pojasnila in dodala, da je večina potrjenih iz znanih žarišč.

Nekateri, ki so jim potrdili okužbo, so že bili v karanteni, kar po njenih besedah pomeni, da so jih izsledili že prej. Nekaj včeraj odkritih primerov je tudi iz tujine, iz BiH in Kosova.

Na NIJZ opažajo, da se okužbe z novim koronavirusom hitro širijo na množičnih druženjih, zato pozivajo ljudi, da se izogibajo krajem, kjer prihaja do tesnih stikov.