požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Ljubljana

NIJZ za zdravje priporoča zadostno telesno dejavnost

Piše: STA

Čas objave:
10.05.2021 08:28

Danes je svetovni dan gibanja. Zadostna telesna dejavnost je varovalni dejavnik zdravja, saj vpliva tako na telesno kot tudi duševno zdravje in kakovost življenja. Prav tako pa vpliva tudi na prevalenco kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in rak, kot tudi na dejavnike tveganja, so sporočili z NIJZ.

"Zadostna količina gibanja je pomembna že v samem otroštvu, saj vpliva na življenjski slog in zdravstveno stanje odraslega posameznika. Med drugim pa vpliva tudi na telesni in gibalni razvoj, kognitivne sposobnosti ter preprečuje zgodnji pojav kroničnih nenalezljivih bolezni," so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Skozi celo leto je treba skrbeti za zadostno količino gibanja. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije odrasli za krepitev in ohranjanje zdravja potrebujejo vsaj 150 minut zmerne aerobne telesne dejavnosti na teden, ki jo lahko nadomestijo s 75 minutami visoko intenzivne aerobne telesne dejavnosti na teden.

To se lahko doseže z zmerno telesno dejavnostjo po 30 minut vsaj pet dni v tednu ali pa visoko intenzivno telesno dejavnostjo po 25 minut vsaj tri dni v tednu. Kombinira se lahko dejavnost obeh intenzivnosti. Za otroke in mladostnike se priporoča vsaj 60 minut zmerne do visoko intenzivne telesne dejavnosti vsak dan, ki jo lahko čez dan razdelijo na več manjših sklopov, vendar posamezen sklop ne sme biti krajši od 10 minut, so dodali.


Na soboški enoti NIJZ so se odločili, da bodo čez vse leto spodbujali in motivirali prebivalce Pomurja z različnimi gibalnimi akcijami pod skupnim sloganom "Zgeni.se", so pojasnili.

Ozaveščanju o pomenu telesne dejavnosti pa so se pridružili tudi pri spletnem oglasniku bolha.com, in sicer z akcijo Aktivni z bolha.com. Kot so zapisali, je za začetek gibanja običajno dovolj nekaj motivacije in spodbude, dodatno opremo za najljubšo obliko gibanja pa lahko zainteresirani najdejo tudi na spletnem oglasniku, kjer je na voljo kar 38.000 kosov rabljene športne opreme. Ambasador akcije je nekdanji svetovni prvak v smučarskih poletih Robert Kranjec, so dodali.

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza Genesis pa že osmo leto zapored organizira vseslovensko akcijo Simbioza Giba, ki letos poteka v maju. Z akcijo povezujejo idejo sodelovanja med generacijami, prostovoljstva in gibanja. Njihov osrednji cilj je ozavestiti ljudi o zdravem načinu življenja in pomembnosti telesne aktivnosti skozi celo leto, ne glede na starost posameznika, so pojasnili.

Od začetka do danes v akciji združili že več kot 135.000 udeležencev vseh generacij na več kot 3000 lokacijah po Sloveniji. Zaradi epidemioloških razmer bo letos akcija spet prilagojena, zato bodo vse aktivnosti prenesene na splet, in sicer pod sloganom: "Gibajmo skupaj, četudi smo narazen!".