dušan-vučko Svet24.si

»Glede volilne udeležbe bi si morale ogledalo ...

1_ana tavčar Svet24.si

Ana Tavčar je morala to ponižno sprejeti

zvezdana mlakar Svet24.si

Zvezdana Mlakar združila moči s sinom Majem

tonin novak nsi pl Reporter.si

Nož v hrbet Ljudmili Novak: Matej Tonin pred ...

20210401-01055055 Necenzurirano

Zaposlenim dala hitre teste, zaradi katerih jo ...

YT Odkrito.si

Video, ki je presegel 10 milijard ogledov na ...

djokovic letalo Ekipa24.si

Đoković že danes v BEOGRADU, to so prizori z ...

Novice

Norovirusi zaprli vrata kirurgije

Piše: RK

Čas objave:
27.11.2018 09:54

Zaradi okužbe z norovirusi so vrata travmatološkega odseka kirurškega oddelka Splošne bolnišnice Novo mesto do nadaljnjega zaprta.

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Ti se prenašajo s stikom med ljudmi, preko okužene hrane in vode ali z dotikanjem okuženih površin. Pogosto se prenašajo v dnevnih centrih, šolah, vrtcih, zdravstvenih ustanovah, domovih starejših občanov ter na območjih, kjer se pojavlja večje število ljudi.

Norovirus povzroča vnetje želodca in / ali črevesja, strokovno akutni gastroenteritis. Laično bolezen imenujemo tudi »trebušna gripa«.

bolnica NM dolenjski.jpg
Splošna bolnišnica Novo mesto
RK

Dovzetnost za okužbo je splošna. Obstaja več različnih podtipov virusov. Odpornost proti določenemu podtipu virusa še ne pomeni, da ne moremo zboleti zaradi drugega podtipa. Najbolj dovzetni za okužbo so predvsem mlajši otroci, starejši odrasli in ljudje s kroničnimi boleznimi.

Najpogostejši znaki okužbe so: driska, bruhanje, slabost in želodčne bolečine; bolnik ima lahko tudi povišano telesno temperaturo, glavobol in bolečine po celem telesu. Bruhanje je pogosto prvi oziroma tudi vodilni znak bolezni. Pri sicer zdravih osebah težave izzvenijo v 12 do 60 urah. Majhni otroci, starejše osebe in osebe, ki se zdravijo v bolnici, so še posebej dovzetne.

Iz Splošne bolnišnice Novo mesto so zato sporočili, da so obiski pacientov do nadaljnjega prepovedani. 

Zdravstveno osebje na oddelku bo odobrilo obiske nujnih primerov po presoji. Informacije o stanju pacientov na oddelku pa bodo zdravniki podajali telefonsko, v času, ki je sicer namenjen obiskom. 

urgencanm.jpg
Vhod v urgentni center Novo mesto
RK / Dolenjski list

Ukrep velja do preklica, vodstvo bolnišnice pa prosi za razumevanje.