Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

Robert E Crimo III Svet24.si

Strelec načrtoval še en napad

Viktor-Vrecar-2021-e1611911492595 Necenzurirano

Prihaja energetska kriza, uprava HSE pa želi ...

tonin cigler kralj horvat nsi bobo Reporter.si

Janševa peta kolona: ti ljudje so razlog, da se ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič padel! Slovenec je bil žrtev ...

sivka alenka 1 Odkrito.si

Alenka Sivka se je vrnila na radio

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Novice

Nov most Bičje

Piše: R.K.

Čas objave:
18.05.2022 07:39

Na potoku Bičje je bil leta 2009 zgrajen suhi zadrževalnik, ki je že v prvih letih dokazal smotrnost izvedbe. Za zaščito Sončnih dvorov in Industrijske cone pa je bila potrebna še ureditev vodotoka Bičje na tem območju in ureditev dotokov, poleg tega pa za varno prehajanje potoka tudi izgradnja novega mostu.

Jeseni 2021 se je tako v Brezju pri Grosupljem pričelo z rušenjem starega mostu, ki je svojo novo obliko dobil konec januarja letos, v aprilu pa so bila dela v glavnini zaključena.

Most Bičje je po obnovi 56 centimetrov višji kot prej in s tem 50 centimetrovnad nivojem stoletne vode. Širok je devet metrov, z voznima pasovoma širokima po tri metre in hodnikoma za pešce v širini po 1,2 metra.

Poleg vodnogospodarske ureditve vodotoka in izgradnje mostu so bili prestavljeni in dograjeni tudi vsi infrastrukturni vodi. Elektrika iz obstoječega transformatorja na levem bregu po novem v celoti poteka pod strugo Bičja, v samem mostu pa so vsi telekomunikacijski vodi, plinska napeljava in vodovodno omrežje. Dopolnjeno in delno obnovljeno je bilo tudi omrežje meteorne kanalizacije in javne razsvetljave.

Zaradi nove višine mostu je bilo potrebno prilagoditi tudi vse nivoje uvozov in dostopov. Na površinah za pešce so bile dodane taktilne oznake za slabovidne. Celoten obnovljen odsek meri 150 metrov.