Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Nov poskus izpraznitve Narodnega doma

Piše: STA

Čas objave:
28.06.2018 13:46

Peščici novomeških alternativnih ustvarjalcev, ki zadnjih 13 let delujejo v tamkajšnjem Narodnem domu, novomeška občina pa bi jih rada od tam izselila in omenjeno stavbo v njeni lasti nekoliko prenovila, so za danes ob 11. uri vnovič napovedali deložacijo. Omenjeni ustvarjalci oziroma ti, ki so še tam ostali, vztrajajo na svojem mestu.

Pred in v Narodnem oziroma Sokolskem domu se ni ob napovedani uri zgodilo nič, približno deset alternativnih ustvarjalcev pa se je v njem zabarikadiralo in namerava tam, enako kot pri poskusih preteklih izselitev, vztrajati.

Njihov predstavnik Sebastjan Šeremet je povedal, da so obvestilo o deložaciji dobili zgolj zataknjeno za vrata, naslovljeno pa je bilo na društvo, ki ga več ni oziroma je izbrisano iz registra.

Nanj so občini, sodišču in izvršitelju pisno odgovorili, da iz Narodnega doma mečejo "Društvo za kulturno osveščanje, ki ne obstaja več", hkrati pa pristojni o deložaciji niso obvestili preostalih uporabnikov te zgradbe.

Kot je dodal, uporabniki Narodnega doma sicer sami iščejo določene nadomestne prostore in kako naprej, vendar pa teh ne morejo najti v tako kratkem času in brez pomoči.

"Ne gremo pa ven, ne na tak način in ne s takim obnašanjem. Svoje stvari moramo pač obvarovati," je poudaril Šeremet in še dejal, da bi Narodni dom ob zavezi občine, da bi po njegovi prenovi svoje prostore nazaj dobili v brezplačni najem, takoj zapustili.

Eden od uporabnikov Narodnega doma je navrgel, "da so denar za Narodni dom zbrali Novomeščani in da zato pripada Novomeščanom in ne nekakšnim kapitalističnim pridobitnikom".


Po neuradnih informacijah, naj bi pristojni današnjo izselitev odpovedali.

Uporabniki Narodnega doma so sicer po pravnomočnosti sodbe glede izročitve nepremičnin občini januarja ostali brez vode in elektrike, na novomeški občini pa so takrat napovedali, da se bodo k prisili pri njihovi izselitvi pred delno sanacijo stavbe zatekli le, če ne bodo dosegli dogovora.

Z novomeške občine so se tudi odzvali, da bi morali likovniki AKC Sokolc v skladu s pravnomočno sodbo Narodni dom izprazniti že decembra lani, omenjena sodba pa Mestni občini Novo mesto ne nalaga plačevanja stroškov, ki nastajajo s protipravno uporabo prostorov.

Objekt naj bi sicer po sanaciji namenili zgolj dnevnemu delovanju in ga želijo nameniti kar najširšemu krogu novomeških društev in posameznikov, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo, zdajšnji uporabniki pa bodo imeli v okviru zakonskih določil možnost, da pod enakimi pogoji pridobijo pravico do uporabe prostorov, so še zapisali.

Novomeška občina, ki je predlani nameravala delno sanirati novomeški dokaj zapostavljeni Narodni dom, se je sicer po neuspešnem poskusu, da bi preselila tam gostujoče likovnike, obrnila na sodišče. To je tožbi zaradi izpraznitve in izročitve nepremičnin decembra lani ugodilo. Na občini, kjer imajo za omenjeno sanacijo pripravljeno 125.000 evrov občinskega denarja, so želeli sanacijo začeti spomladi.

Novomeški Narodni dom, prvi tak na Slovenskem, katerega temeljni kamen so vzidali leta 1873, sicer več desetletij in brez pravega namena propada. Več občinskih vodstev je obljubilo njegovo prenovo, območni zavod za varstvo kulturne dediščine je izdelal konservatorski program, predlani je zastal poskus delne stavbne sanacije.

Stavba je sicer kulturni spomenik državnega pomena s simbolnim pomenom za novomeško in slovensko zgodovino.