Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

Nova naravoslovna pot - Pot zelene rege

Piše: R. K.

Čas objave:
25.06.2022 11:09

V Vodomčevem gaju so preteklo sredo otvorili novo tematsko pot z naravoslovnimi vsebinami - Pot zelene rege.

Otvoritve so se na povabilo predsednika TD Cer Cerovo Marjana Koščaka udeležili župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič, predsednik Sveta za razvoj turizma pri Turistični zvezi Slovenije Jože Prah ter drugi gostje, ljubitelji narave, ljubitelji pohodništva, člani društva.

Vse zbrane je pozdravil in nagovoril predsednik TD Cer Cerovo Marjan Koščak. Dejal je, da TD Cer Cerovo aktivno deluje že 13. leto. V tem času so v društvu potekale številne aktivnosti in dogodki. Zadnji dve leti so še posebej ponosni na skupino mladih varuhov narave, ki domujejo v deželi »podlomarjev« in so tudi njeni skrbniki. Pravi, da izletniška točka Vodomčev gaj vztrajno raste in vsako leto bogati z novimi vsebinami. 

Vodomčev gaj je s svojimi mokrišči, ribniki, opazovalnicami za ptice, z ornitološko postajo, vodomčevo učilnico ter z izkušenimi vodniki v trinajstih letih postal obiskana učilnica v naravi ter izletniška točka za posameznike, družine in skupine. Zaradi zaščite naravne dediščine in svojih bogatih, živih vsebin predstavlja zaprto območje ob osrednjem delu NUP Po sledeh vodomca, ki poleg te lokacije povezuje med seboj tudi edinstveno naravno in kulturno dediščino širšega območja kot sta Tabor Cerovo in Županova jama.

Jože Prah je v imenu Zavoda za gozdove Slovenije in Turistične zveze Slovenije izrazil veselje nad razvojem in nadgrajevanjem turističnih vsebin v TD Cer Cerovo. Dejal je, da imamo v Sloveniji kar 700 različnih tematskih poti ter 10.000 označenih planinskih poti - smo nad evropskim povprečjem. Tematske poti so namenjene izobraževanju – temu bo zagotovo namenjena tudi nova »Pot zelene rege«.

Pot zelene rege na 900 metrih povezuje različne življenjske prostore Vodomčevega gaja. Izkušeni vodniki obiskovalcem poleg naravoslovnih vsebin predstavijo tudi naravne pogoje kraške pokrajine ter jih spomnijo na spoštljiv odnos do narave. Posebna dodana vrednost Poti zelene rege je obisk ornitološke postaje in ogled obročkanja ptic, ki sta rezultat večletnega uspešnega sodelovanja z obročkovalci in strokovnjaki za ptice. Poleg vodenih ogledov ob poti potekajo tudi ornitološke delavnice. Pot zelene rege je zasnovana tako, da omogoča voden ogled in aktivno prisotnost na delavnicah tudi gibalno oviranim obiskovalcem. 

Dogodek so z glasbo popestrili Moški pevski zbor Šmarje - Sap ter Trio Dare in Dare.