mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Črnomelj

Nova stanovanja v Črnomlju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.08.2021 17:06

V Črnomlju so danes uradno odprli nov stanovanjski blok na Čardaku, ki ga je zgradilo črnomaljsko podjetje TGH d.o.o., stanovanja pa je v njem odkupil tudi stanovanjski sklad RS.

Odprtja se je udeležil tudi Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak. Na slovesnem odprtju je dejal, da je novi objekt korak k temu, da bodo mladi ostali v Beli Krajini.

Minister mag. Vizjak je poudaril, da je cilj nacionalne stanovanjske politike 10.000 novih najemnih stanovanj v 10 letih. Letos sprejeta novela stanovanjskega zakona omogoča lažje investiranje, spreminja pogoje vzdrževanja in ustanavlja javni najem stanovanj. To so bo besedah ministra dejavniki, ki bodo vzpodbudili trg najemnih stanovanj, pa tudi gradnjo novih najemnih stanovanj.

V novem, sodobnem, energetsko naprednem bloku v mirni soseski in v bližini doma starejših občanov v Črnomlju je 49 stanovanj s skupno površino približno 3700 kvadratnih metrov. Velika so med 40 in 75 kvadratnih metrov, razen v terasni etaži, kjer so stanovanja večjih površin.

Največji kupec stanovanj je Stanovanjski sklad Republike Slovenije, ki je odkupil 30 enot s približno 1900 kvadratnih metrov bivalne površine. Stanovanja stanovanjskega sklada bodo namenjena najemu za mlade družine in starejše. V nizkem in visokem pritličju je 15 oskrbovanih stanovanj. Preostalih 19 stanovanj je bilo namenjenih trgu.

Župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek je poudaril, da je večstanovanjski objekt Čardak po 33 letih prvi novi večstanovanjski objekt s toliko stanovanji v Črnomlju. Kot je dejal, je mesto s tem objektom dobilo stanovanja, ki so jih nujno potrebovali.

Stjepan Jarnević , direktor podjetja TGH, ki je izpeljalo investicijo, je povedal, da je ta velik in pomemben projekt omogočila tudi državna politika, ki je usmerjena v decentralizirani razvoj Slovenije.

Vrednost investicije podjetja TGH je približno 4,5 milijona evrov. Gradnja objekta se je začela julija 2020, končala pa se je ta mesec. Stanovanja bodo vseljiva septembra.

»Ponudbo javnih najemnih stanovanj smo razširili tudi v Črnomelj. V novem objektu, imenovanem Čardak, smo odkupili kar 30 od skupno 48 stanovanj,« je ob današnji otvoritvi stanovanj v stanovanjskem bloku Čardak navdušeno poudaril mag. Črtomir Remec, direktor Stanovanjskega sklada RS.

Stanovanja se nahajajo v treh etažah. Vsa imajo ložo ter pripadajočo shrambo in parkirno mesto. Površina stanovanj se giblje od 46 do skoraj 70 kvadratnih metrov. Stanovanjski sklad RS je največji kupec stanovanj v objektu, preostalih 18 stanovanj je namenjenih trgu. V nizkem in visokem pritličju so oskrbovana stanovanja, v terasni etaži pa nadstandardna.

»Gre za sodoben, energetsko napreden objekt v mirni soseski in neposredni bližini doma starejših občanov. Okolica je primerna za sprehode in športne aktivnosti v naravi,« je dodal mag. Črtomir Remec.

Stanovanjski sklad RS bo stanovanja v stroškovni najem ponudil po zagotovitvi vseh potrebnih pogojev za objavo razpisa, predvidoma 1. novembra.

Tudi s tem projektom Stanovanjski sklad RS še naprej dopolnjuje svojo obstoječo ponudbo stanovanj po vsej Sloveniji. »Do leta 2023 imamo namen skupno zagotoviti kar 2144 novih javnih najemnih stanovanj po celotni državi,« je zaključil direktor Stanovanjskega sklada RS.

Stanovanjski sklad RS je investitor lastnih gradenj najemnih stanovanj in sofinancira gradnje v sodelovanju z občinami in drugimi prosilci oz. ponudniki ter kupec stanovanj na trgu. Skrbi za uravnoteženo ponudbo primernih najemnih stanovanj za vse skupine prebivalstva. Uporabnikom stanovanj zagotavlja čim večjo kakovost bivanja ob razumnih stroških in čim manjšem obremenjevanju okolja. Do leta 2023 ima namen skupno zagotoviti kar 2144 novih javnih najemnih stanovanj po celotni državi.