dušan-vučko Svet24.si

»Glede volilne udeležbe bi si morale ogledalo ...

gorski reševalci, francija, helikopter Svet24.si

Na smučišču silovito trčil v 5-letno ...

zvezdana mlakar Svet24.si

Zvezdana Mlakar združila moči s sinom Majem

tonin novak nsi pl Reporter.si

Nož v hrbet Ljudmili Novak: Matej Tonin pred ...

20210401-01055055 Necenzurirano

Zaposlenim dala hitre teste, zaradi katerih jo ...

Anja Ramšak Njena.si

Šok za poslušalce: Anja se ne vrača v jutranji ...

djokovic letalo Ekipa24.si

Đoković že danes v BEOGRADU, to so prizori z ...

Novice Ljubljana

Nove bone bomo lahko unovčili do konca leta

Piše: STA

Čas objave:
15.07.2021 20:08

Vlada je danes z uredbo določila način unovčitve bonov v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi, ki jih prinaša novi interventni zakon za pomoč ob epidemiji. Vrednost bona za polnoletne državljane je 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov.

Državljani bodo bon lahko unovčili v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledali si bodo lahko razstave, obiskali zabaviščne parke in smučarske centre, so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Unovčiti jih bo mogoče do konca leta.

Postopek unovčitve bonov bo zelo podoben unovčitvi lanskih turističnih bonov. Stranka bo ob naročilu storitve izpolnila obrazec in ponudniku predala osebni dokument, ponudnik bo ustrezno vrednost bona rezerviral v sistemu Finančne uprave RS (Furs). Ko bo storitev izkoriščena, bo vrednost računa unovčena z bona, Furs pa jo bo povrnil ponudniku.

Danes izdana uredba določa način unovčitve bonov, povračilo sredstev preko informacijskega sistema Furs ter način vodenja in upravljanja evidence bonov.Bone bodo tisti državljani, ki lanskih še niso porabili, lahko tudi kombinirali pri istem ponudniku, seveda za namen, za katerega so bili boni izdani.

Več podrobnosti bosta minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Fursa Ivan Simič predstavila na novinarski konferenci v petek.

Državljani sicer še niso v celoti izkoristili starih oz. turističnih bonov. Od začetka unovčevanja, torej od 19. junija lani, jih je bilo do nedelje unovčenih 1.054.378 v skupni vrednosti 149,68 milijona evrov. To pomeni, da je bilo unovčenih 51,5 odstotka vseh bonov in 41,9 odstotka njihove skupne vrednosti.