državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Novo mesto

Novi novomeški vodarni nared jeseni

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.08.2016 12:40

Novi vodarni na glavnih zajetjih osrednjega novomeškega vodovoda v Stopičah in Družinski vasi, kjer so v okviru medobčinskega projekta hidravličnih izboljšav dolenjskega vodovoda februarja začeli z gradnjo in drugimi deli, bosta končani do 15. septembra, njuno poskusno obratovanje pa načrtujejo oktobra. V kratkem bodo začeli še s prenovo vodovodov.

Omenjeni gradnji in gradnja skupaj 40 kilometrov vodovoda ter vodohranov sodijo v okvir 18 milijonov evrov vrednega medobčinskega projekta hidravličnih izboljšav dolenjskega vodovoda v tamkajšnjih petih občinah.

Te sicer še čakajo na podpis pogodb za sofinanciranje, do katerega naj bi, kot je povedal vodja sektorja razvoja in naložb vodooskrbe pri novomeški Komunali Jernej Muhič, prišlo še ta mesec. Sicer pa je denar za prvi del projekta oz. vodarni založila novomeška občina.

Vodja vodooskrbe na Komunali Novo mesto Istok Zorko je navedel, da bosta navedeni vodarni skupaj stali približno štiri milijone evrov. V vodarni na Jezeru v Družinski vasi že nameščajo opremo, v Stopičah pa opremljanje izvajajo hkrati z zadnjimi gradbenimi deli. Rok za njuno končanje in poskusni zagon je 15. september.

Od oktobra naprej, ko bosta vodarni v okviru svojega poskusnega delovanja začeli s sodobno ultrafiltracijo vode, pa dozdajšnje pogosto prekuhavanje vode za Novomeščane ob večjih deževjih naj ne bi bilo več potrebno, je dodal.


Kot je znano, je omenjeni projekt vodooskrbe, ki so ga začeli leta 2007, nujno potreben. V sodelujočih občinah, novomeški ter občinah Straža, Škocjan, Šentjernej in Šmarješke Toplice se namreč že dlje soočajo z naraščajočimi težavami pri preskrbi s pitno vodo, med katerim so predvsem na njena kakovost, dotrajanost in zastarelost vodovodnega omrežja ter premajhne vodohranske zmogljivosti.

Zaradi motnosti, ki jo povzroča vsako okrepljeno deževje, je potrebno na območju novomeške Komunale pitno vodo v povprečju prekuhavati 60 dni na leto. Glavne vodovodne cevi so pretežno še iz cementa in azbesta, v primeru okvare pa zdajšnje novomeške vodne zaloge zadostujejo le za uro vodooskrbe.

Zorko je nadaljeval, da drugi del projekta hidravličnih izboljšav predvideva prenovo 30 kilometrov zdajšnjega vodovoda in gradnjo desetih kilometrov novega, zamenjavo glavnih azbestno-cementnih cevi, ki vodijo od Družinske vasi do Novega mesta, nova vodovoda od Težke vode do Novega mesta ter od vodohrana Kij do Novega mesta.

Projekt obsega tudi določene vodovodne odseke drugih sodelujočih občin, nova vodohrana na Kiju in v škocjanski občini ter prenovi vodohranov v Straži in na Dolnji Težki vodi. Projekt naj bi končali v prvi polovici prihodnjega leta, je še povedal Zorko.