evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice Novo mesto

Novi zavod bi združil kulturo in šport pod eno streho

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.05.2016 16:16

Mestna občina Novo mesto želi pod eno streho združiti dva ločena Javna zavoda – Kulturni center Janeza Trdine in Agencijo za šport. Takšen korak za novo strategijo razvoja občine, ki v ospredje daje razvoj turizma, naj bi vodil v napredek, a se v omenjenih dveh zavodih s tem ne strinjajo.

Svoje stališče bodo predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci, napovedali pa so tudi podpisovanje peticije, ki bi vodstvo občine prepričala, da to ni dobra rešitev. Tako v Kulturnem centru Janez Trdina Novo mesto kot pri novomeški Agenciji za šport so prepričani, da samo združevanje zavodov še ne bo prineslo napredka v turistični stroki, saj sta zavoda vsak posebej ustanovljena izključno za drug namen. Kakovostne in odmevne vsebine lahko prispevajo le z medsebojnim sodelovanjem, ne pa združeni v en zavod.

Z združevanjem bi se zgodila nepopravljiva škoda, kar se je dokazano zgodilo že v drugih mestih, kjer so se odločili za takšno rešitev. Še več, tovrstne ideje ne podpira nobena zgledna praksa, niti stroka. Slednja namreč opozarja na ključne pomanjkljivosti in nevarnosti, ki z združevanjem ne dosegajo želenih učinkov, lahko pa naredijo nepopravljivo škodo pri delovanju obeh novomeških zavodov."


V zaenkrat še ločenih zavodih odločno podpirajo mreženje idej, programov, a ne na način, da bi zavoda združili. Podpirajo ustanovitev koordinacijskega telesa, ki bi v okviru občine razmišljalo strateško, razvijalo programske ideje in delegiralo naloge zavodom - tako bi krepili močna partnerska sodelovanja, ki bi bila sposobna kreativno in strokovno pripraviti in izvesti program. Potenciale in kreativnost lahko torej občina združi z drugimi v določenih posameznih nalogah, ne pa kot skupno podjetje – tukaj ni prihodnosti, menita vodstvi obeh zavodov. Povejmo, da v javnosti kroži – sicer neuradna informacija, da naj bi novi zavod, ki bi pod eno streho združil šport in kulturo, vodila Mirjana Judež . V obeh zavodih bodo začeli zbirati podpise z namenom, da Kulturni center Janeza Trdine in Agencija za šport Novo mesto ostajata ločeni javni ustanovi. Podrobneje bodo o tem spregovorili na novinarski konferenci v ponedeljek.