mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Novo mesto praznuje

Piše: R.K.

Čas objave:
07.04.2023 07:00

Mestna občina Novo mesto danes praznuje občinski praznik. Tega so sinoči v Kulturnem centru Janeza Trdine tradicionalno obeležili tudi s slavnostno akademijo, kjer so bile letos podeljene nagrade in priznanja posameznikom, ki s svojim delom in dosežki bogatijo novomeško skupnost in pozitivno vplivajo na življenje občank in občanov.

Desetletja vloženega truda in prostega časa za nesebično pomoč drugim, za zastopanje glasov ranljivih skupin ter za dvig novomeške kulture in prostovoljstva na najvišjo raven orisujejo življenjske zgodbe petih letošnjih prejemnikov nagrad in priznanj Mestne občine Novo mesto.

Naziv častne občanke je bil podeljen Branki Bukovec, ki velja za vodilno strokovnjakinjo na področju razvijanja in promocije prostovoljnega in humanitarnega dela, kulturno-umetniškega povezovanja, oblikovanja skupin za samopomoč, pomoči beguncem v lokalnem, nacionalnem in tudi širšem balkanskem okolju. S spodbujanjem in udejanjanjem medkulturnega dialoga med pripadniki manjšinskih skupnosti širše regije in lokalno skupnostjo je zgradila trdne temelje za uresničitev poslanstva o odprti in vključujoči družbi za vse. V petih desetletjih delovanja in predanosti svojemu delu je dala izjemno veliko tako Novomeščanom kot tudi širši skupnosti ter številnim beguncem in priseljencem. Uresničena je tudi njena vizija o ustanovitvi Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki je po treh desetletjih delovanja izjemno uspešno ter prepoznavno tako doma kot v tujini. Branka Bukovec je s predanostjo prostovoljnemu delu, skrbi za sočloveka, še posebej mladih in starejših, ponesla ime Novega mesta onkraj lokalnih in državnih meja. In to na najbolj plemenit način.

Nagrado Mestne občine Novo mesto so prejeli Bojan Bencik za pomembnejše uspehe na področju glasbeno-gledališke produkcije, Ana Bilbija za dolgoletno prostovoljno delovanje za izboljšanje položaja starejših in upokojencev ter Elizabeta Vardijan za dolgoletno prostovoljno udejstvovanje na področju aktivnega vključevanja starejših v izobraževanje in družbeno delovanje. Grb Mestne občine Novo mesto je prejel Janez Gornik za dolgoletna prizadevanja za razvoj in napredek gasilske organizacije in požarnega varstva.

Župan Gregor Macedoni je v nagovoru občankam in občanom čestital ob občinskem prazniku in izpostavil, »da smo na skupnost, ki jo gradimo skupaj, lahko upravičeno ponosni«. Zahvalil se je peterici nagrajencev, ki s svojim presežnim delovanjem že vrsto let bogatijo novomeški prostor na področjih humanitarnega dela, starejših, medgeneracijskega povezovanja, prostovoljstva, gasilstva in kulture, s svojim delovanjem povezujejo ljudi in ob tem empatično skrbijo za tiste, ki se znajdejo v preizkušnjah.

Dogodek je v kulturno-umetniškem delu programa z nastopom popestril Orkester Ave z gostjo Aido Čorbadžić, sopranistko sarajevske opere, ki je odraščala v Novem mestu. Tako nastopajoče, ki so večer obogatili z izbranim programom, kot nagrajence, še posebno častno občanko, so udeleženci podelitve občinskih nagrad pospremili s stoječimi ovacijami. Mestna občina Novo mesto je v čast nagrajencem z namenom predstavitve njihovega dolgoletnega dela pripravila tudi razstavo, ki bo do prihodnjega meseca na ogled na Glavnem trgu pred mestno hišo.