hurgada, plaža Svet24.si

Morski pes je do smrti pogrizel še romunsko ...

šolar, šolarka Svet24.si

Fenomen slovenskega znanja: vsi odlični in vsi ...

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

goran dragic 22 dj Ekipa24.si

Zlati kapetan piše zgodovino! Goran Dragić danes...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Novice Novo mesto

Novomeščani navdušili na Festivalu dejavnosti starejših

Piše: J.P.

Čas objave:
02.10.2021 12:34

V Ljubljani, v Cankarjevem domu, so bila na tridnevnem festivalu prikazane številne dejavnosti, ki spremljajo in izboljšujejo kvaliteto življenja starejših. Predstavilo se je tudi novomeško društvo.

Na številnih stojnicah je bila prikazana možnost pravilne, zdrave, prehrane za starejše s prikazom številnih receptov in spretnosti, kako narediti dober, kakovosten obrok hrane. Veliko je bilo namenjenega gibanju na svežem zraku. Na tem področju je prednjačil Loški in Pivški turistični utrip z domiselnimi zgibankami ponudbe opisov rekreativnih poti in možnosti kvalitetnega preživetja prostega časa, predvsem pa poraba turističnih bonov.

Zdravstvo je ponujalo možnost opravil različnih meritev in spremljanja zdravja posameznika. Slovenska vojska je predstavila svoje programe, policija pa skrb za varnost državljanov. V dvorani pri vhodu so potekala predavanja in predstavitve Združenja Alzheimer Slovenije, v sklopu te organizacije smo sodelovali tudi člani Spominčice Dolenjske s predstavitvijo gradiva "hoje za spomin", projekta, ki omogoča stik oseb z demenco v raznih fazah napredovanja, z okoljem, ki je osebi z demenco domače, prijazno, ki ga še objema v svojem spominu. Vse to je bilo podkrepljeno z albumom slik, kar je bilo lepo sprejeto. Novomeščani so pritegnili veliko pozornost s prisotnostjo psička Kimija, terapevtskega psa za delo s starejšimi in otroci s prilagojenim programom.

Popestritev dogajanja v kulturnem centru so popestrile skupine starejših s petjem, muziciranjem, plesom. Na odru so se izmenjale številne skupine iz različnih krajev Slovenije.

"Slike vam bodo prikazale utrip ob naši stojnici," še sporoča Jože Pečnik, sekretar podružnice.