reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Kulturni praznik s tradicionalnim koncertom domačih simfonikov

Piše: STA

Čas objave:
28.01.2019 12:35

Mestna občina Novo mesto bo kulturni praznik 7. februarja praznovala s tradicionalnim koncertom simfoničnega orkestra novomeške glasbene šole. Približno 90-članski orkester pod vodstvom dirigenta Mira Sajeta bo nastopil s programom Sredi te reke časi hitijo in solistoma Ano Čop ter Tevžem Kupljenikom. Organizatorji pričakujejo do 1200 obiskovalcev.

3p.JPG
Ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine Matija Slak
Radio Krka, M.K.

Ravnatelj novomeške Glasbene šole Marjana Kozine in vodja projekta Matija Slak je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo orkester, ki velja za enega večjih v državi, v športni dvorani Marof svoj 30. praznični koncert na predvečer kulturnega praznika začel s skladbo Tako je govoril Zaratustra skladatelja Richarda Straussa.

Sledila bo izvedba Koncerta za oboo Vincenza Bellinija z mladim oboistom in učencem novomeške glasbene šole Tevžem Kupljenikom, po instrumentalnem delu Kjer teče reka Roka Goloba pa se bo dveh skladbah predstavila novomeška pevka in študentka graške jazzovske akademije Ana Čop.

Sodelovala bo pri izvedbi skladb El dia que me quieras Carlosa Gardela v priredbi Nejca Bečana in Samota Roka Goloba. V nadaljevanju bodo novomeški simfoniki izvedli še Danzon številka 2 Artura Marqueza in koncert končali z rusko ljudsko Kazačok v priredbi Marjana Peternela. Kot je dodal ravnatelj, bodo program, ki so ga namenili "širši javnosti", tokrat obogatili z literarno-glasbenimi in s plesnimi vložki, pri izvedbi bodo sodelovali Mladinsko društvo Goga Gimnazije Novo mesto, novomeško Folklorno društvo Kres in Plesni center Dolenjske.

Vstop na koncert bo brezplačen, je še povedal Slak.

2p.JPG
Župan Gregor Macedoni
Radio Krka, M.K.

Novomeški simfonični orkester so ustanovili leta 1989, v njem deluje 14 profesorjev omenjene glasbene šole in njeni sedanji ter nekdanji učenci. Vrsto let sodeluje s številnimi poklicnimi solisti, zlasti pevci, njegovo delovanje pa je bilo deležno priznanj občinstva in strokovne javnosti v domačem in tujem okolju.

Prvih 16 let ga je vodil nekdanji ravnatelj novomeške glasbene šole Zdravko Hribar, mesto njegovega dirigenta je leta 2006 prevzel Sandi Franko, tega je predlani nadomestil Miro Saje. Orkester se je doslej uspešno preizkusil tako v simfoničnem kot operno-operetnem žanru. Z nekaterimi krstnimi izvedbami s področja slovenske glasbene klasike je prispeval k ohranjanju tovrstne kulturne dediščine.

plakat.jpg
Koncert ob kulturnem prazniku
Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto