Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Novomeška bolnišnica lani s poslovnim presežkom

Piše: STA

Čas objave:
06.04.2018 09:37

V Splošni bolnišnici Novo mesto so lani ustvarili 62 milijonov evrov prihodka in tega v primerjavi z letom 2015 okrepili za približno 10 milijonov evrov. Poslovno so po interventnem sanacijskem vložku v znesku nekaj manj kot 4,4 milijona evrov preteklo leto končali z nekaj manj kot 2,8 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan je na novinarski konferenci povedala, da je na lansko poslovanje poleg znižanja cen zdravstvenih storitev in povišanja plač negativno vplival leta 2015 odprti urgentni center, ki jim je zaradi preobsežnega oz. 60-odstotno okrepljenega obiska povzročil skoraj 0,7 milijona evrov dodatnih stroškov.

Načrtovani delovni program je sicer bolnišnica lani presegla za 1,4 milijona evrov plačanega in 1,1, milijona evrov neplačanega programa.

V novomeški bolnišnici so lani začeli nekaj novih naložb, ki jih letos nadaljujejo. Skupaj bodo zanje odšteli 10 milijonov evrov, v štirih petinah jih bo denarno podprlo ministrstvo za zdravje. Med naložbami je direktorica navedla gradnjo in nakup opreme za oddelek intenzivne medicine, gradnjo in nakup opreme za center za endoskopije, energetsko sanacijo upravne stavbe s pralnico, kuhinjo in z restavracijo ter ureditev parkirišča za zaposlene pred upravno stavbo.

Glede letošnjega poslovanja je dodala, da bodo v okviru interventno-sanacijskega programa slovenskih bolnišnic nadaljevali štiriletno sanacijo in bolnišnično reorganizacijo.

Med lanskimi uspehi je izpostavila, da so ležalne dobe, ki v državnem povprečju dosegajo 6,3 dneva, uspeli znižati na 5,2 dneva, hkrati so bili uspešni tudi pri krajšanju čakalnih dob.


V urološki ambulanti so čakalne dobe s 150 znižali na 88 dni, pri operaciji krčnih žil s treh na dve leti, pri operaciji kolka s 300 na 194 dni, pri operaciji kolena s 190 na 108 dni. Pri rentgenu skeleta s 120 na 20 dni, pri ultrazvoku mehkih tkiv z 210 na 125 dni, pri CT slikanju glave in vratu z 220 na 60 dni, pri CT slikanju skeleta z 220 na 60 dni ter pri MR slikanju glave in vratu ter skeleta z 240 na 145 dni.

V novomeški bolnišnici, kjer pomanjkanje zdravnikov občutijo le pri urgentnih zdravnikih, zaposlujejo nekaj manj kot 1200 ljudi. Lani so zaposlili nekaj več kot 50 ljudi, v glavnini za določen čas. Redno so jih zaposlili 34.

Dobili so nekaj novih programov. Med temi programe s področja srčno žilne invazivne diagnostike in s področja ortopedije.

Med glavnimi težavami je Kramar Zupanova opozorila na urgentni center, ki ga približno v eni četrtini obremenjuje obisk zunajobmočnih bolnikov. Sicer pa je poleg ozemeljsko največjega območja posebnost novomeške bolnišnice tudi "romska problematika", je še dodala.

Splošna bolnišnica Novo mesto pokriva območje jugovzhodne Slovenije. Z določenimi dejavnostmi pokriva tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev. Skupaj s storitvami, ki jih ne pokriva brežiška bolnišnica, pa do približno 180.000 prebivalcev.

Premore nekaj manj kot 400 ležišč. Lani je obravnavala nekaj več kot 21.700 hospitaliziranih bolnikov, v specialistično ambulantno obravnavo so sprejeli nekaj manj kot 195.000 bolnikov.