boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Novice Novo mesto

Novomeška občina s trajnostno urbano strategijo

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
24.06.2015 16:19

Mestna občina Novo mesto pripravlja trajnostno urbano strategijo (TUS) oz. izhodiščni dokument, s katerim bodo zastavili vizijo razvoja svojega urbanega območja. Omenjena strategija bo predstavljala tudi podlago za zagotavljanje evropskega naložbenega denarja v prihodnjem kohezijskem obdobju, je povedal novomeški župan Gregor Macedoni.

Macedoni je na svoji redni mesečni novinarski konferenci dejal, da pravila za zagotavljanje denarja iz evropskega sklada za regionalni razvoj zahtevajo, da se trajnostni urbani razvoj upravičenega urbanega območja lahko financira le na podlagi sprejete strategije.

To pa morajo za svoje urbano območje pripraviti kljub temu, da so v novomeški občini že sprejeli strategijo prostorskega razvoja in da pripravljajo celovito strategijo razvoja. Projekti, ki jih bodo za financiranje iz evropskih sredstev lahko izbrali sami, morajo namreč izhajati iz TUS, je pojasnil.

TUS, ki jo mora po njenem oblikovanju potrditi pristojno ministrstvo, mora probleme mestnega območja obravnavati povezano. K oblikovanju učinkovite strategije pa bodo zato v Novem mestu povabili tudi občane in drugo javnost.

Novomeški župan je še na današnji novinarski konferenci povedal, da reorganizacija občinske uprave, ki so si jo zadali ob njegovem nastopu, poteka nemoteno. Julija bo namreč začela veljati nova sistematizacija, ki za občinsko upravo predvideva le štiri oddelke, inšpektorat in županov urad. Števila zaposlenih za zdaj ne bodo spreminjali.


Župan je še navedel, da se občina zavzema za trajnostni razvoj in za povezovanje na vseh ravneh. Njeni ključni širši projekti so še vedno cesta tretje razvojne osi, hidravlične izboljšave vodovoda in vzpostavite centrov lesne predelave.

Občina bi rada v svoje delo tudi čim bolj vključila društva in krajevne skupnosti. Macedoni pa je še dodatno izpostavil zavzemanje za enakopravno obravnavo vseh občanov in preglednost delovanja občine ter županstva.

V Novem mestu tudi danes v okviru projekta Odpeljem te v zeleno mesto, s katerim bi rado Društvo za spodbujanje etike in ustvarjalnosti v javnem prostoru Est=etika opozorilo na premalo izkoriščeno možnost prevoza z mestnimi avtobusi, pripravljajo posebno vožnjo z mestnim avtobusom. Ta bo potnike odpeljal do treh v okviru projekta in s pomočjo prostovoljcev ter donatorjev prenovljenih postajališč.

Vrednost projekta Odpeljem te v zeleno mesto znaša približno 13.000 evrov. Z nekaj več kot 11.000 evri ga je podprl norveški finančni mehanizem, razliko bo pokrilo društvo, ki ga sestavljajo mladi samozaposleni kulturni in drugi ustvarjalci.

Macedoni o strategiji