Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Novomeška občina uspešna pri pridobivanju evropskih sredstev

Piše: Mestna občina Novo mesto

Čas objave:
17.03.2021 06:19

Uspešnost Mestne občine Novo mesto pri pridobivanju evropskih sredstev dokazuje kar nekaj pomembnih projektov, ki se izvajajo ali so tik pred izvedbo.

V sklopu podpisa tretjega dodatka k dogovoru Regionalnega razvojnega programa Jugovzhodne regije je na novo vključen tudi projekt »urbaNMakerspace«. Gre za projekt skupnostne delavnice, ki je nastal ob potrebi, da se v občini poišče prostor za manjša inovativna podjetja. Za namen podpore inovativnim podjetjem bodo v poslovni stavbi na Novem trgu v Novem mestu uredili skupno 294,80 m 2 pisarniških ter razvojnih prostorov. Projekt bo z različnimi orodji za razvoj in izobraževanje na področju robotike in pametnih tehnologij privabil nova podjetja ter predstavljal osnovo za razvoj novih inovativnih projektov. Predvidena investicijska vrednost projekta je nekaj več kot 580.000 evrov, od tega bo sofinancirano iz mehanizma DRR dobrih 470.000 evrov. Razvojni program sicer obsega 28 projektov v skupni vrednosti dobrih 64,9 milijonov evrov, od tega je za sofinanciranje predvidenih dobrih 34 milijonov evrov sredstev evropske kohezijske politike. Med projekti je kar 6 projektov, ki se bodo izvajali na območju Mestne občine Novo mesto, med njimi so trije projekti na področju trajnostne mobilnosti in povezovanja kolesarskih poti med regijami, Prostorsko-komunalna ureditev romskega naselja Žabjak-Brezje in ureditev poslovno industrijske cone Cikava.

S strani Evropske komisije (program COSME) je občina dobila odobreno financiranje za izvedbo projekta CircLocal v višini dobrih 24.000 evrov, pri čemer gre za krožno javno naročanje oziroma napredek na področju krožnega gospodarstva. Vodilni partner projekta je nizozemska občina Leeuwarden, sodelujejo pa še občina Coimbra iz Portugalske ter evropska agencija SERN. Skupna vrednost projekta znaša 96.500 evrov.

Župan Gregor Macedoni je na novinarski konferenci, ki je tokrat prvič od jeseni potekala v živo, izpostavil, da je bazenski kompleks v Češči vasi v zaključni fazi projektiranja in tik pred
razpisom za izvajalca. Korak bližje so na občini tudi v zadevi brv Irča vas,bo v tem tednu
predvideno tudi veljaven izbor izvajalca. Objavljeno je tudi javno naročilo za brv Loka-Kandija, ki bo zaključeno do 26. marca 2021, sledi izbira izvajalca.

Kot vodilni partner pri projektu Elena na Mestni občini trenutno vodijo več javnih naročil, želje so da izpeljejo čim več projektov, ki bodo osnova za nadaljnje delo v prihodnosti. Med javnimi naročili je tako tudi izvedba projektnega vodenja in koordinacije projekta EIB Elena mobility Slovenija za MoNm, poziv bo objavljen do 30. marca.

Skupna občinska uprava občin Dolenjske bo v naslednjih tednih izvajala nadzor nad kmetijskimi opravili na območjih cest v Mestni občini Novo mesto, mestno redarstvo pa bo v okviru akcij Agencije za varnost prometa izvajalo nadzor, in sicer glede uporabe mobilnikov v prometu pa tudi glede uporabe varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev. Aktivno bodo v izbranih obdobjih izvajali tudi merjenje hitrosti.

Na področju brezplačnih prevozov za starostnike Rudi na občini bogatejši za novi avto večjih dimenzij, ki bo lajšal prevoze težje mobilnih občanov. Gre za projekt v sklopu Evropskega sklada za regionalni razvoj, kjer s prizadevanji strmijo, da so prebivalcem prijazna in varna mobilna občina. Konec marca načrtujejo otvoritev letne sezone sistema za izposojo koles GoNm; sistemu se je po novem priključila tudi občina Straža s prvo postajo na avtobusni postaji Straža. Tako se lahko po novem s kolesom zapeljete tudi do sosednje občine. V mesecu marcu je ponovno zaživela Novomeška tržnica, pretekli vikend je občina v
sodelovanju z zunanjimi partnerji predstavila novi turistični produkt Odprte zidanice, s katerim želijo Trško goro in vinogradniški turizem postaviti na turistični zemljevid Slovenije. V soboto 27. marca 2021 v sodelovanju s Komunalo Novo mesto in Razvojnim centrom Novo mesto vnovič sledi tradicionalna čistilna akcija Očistimo sosesko.