Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Novomeška oblast leto dni po lokalnih volitvah

Piše: STA

Čas objave:
17.10.2015 10:08

V novomeški občini so si v prvem letu mandata za glavni nalogi zadali saniranje občinskih financ in reorganizacijo v širšem občinskem sektorju, ki bi pripomogla k racionalnejšemu poslovanju.

Tako je občinski proračun od junija v celoti likviden. Pri opozicijski Zvezi za Dolenjsko medtem delo novega župana Gregorja Macedonija ocenjujejo kot slabo.

V kabinetu novomeškega župana Macedonija so za STA pojasnili, da so predvsem reorganizirali občinsko upravo in začeli dosledno izvajati "pravičnejše pobiranje davkov", saj so ugotovili, da kar nekaj zavezancev ni prejemalo odločb o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča. Enako je bilo s pobiranjem najemnin na delu občinskega premoženja.

Ukrepe ocenjujejo za dobro izvedene, saj je novomeški proračun od junija v celoti likviden, hkrati pa se je občina lotila več projektov.

Med drugim je ustavila drugi del projekta regijskega Centra za obdelavo odpadkov - Cerod II, ki bi lahko pomenil velik finančni zalogaj, namesto tega pa pripravila nov projekt z manjšim in vsaj trikrat cenejšim objektom mehansko biološke predelave odpadkov.

Med odmevnejšimi projekti so na novomeški občini navedli še začetek projekta vodovodnih hidravličnih izboljšav, ki se vleče osem let. Lotili so se tudi urejanja lastništva in okolice novomeške avtobusne postaje ter odkupili razpadajočo stavbo na Novem trgu, ki jo nameravajo čim prej podreti.

V občinskem svetu sicer niso oblikovali klasične koalicije, temveč so svetniške skupine Lista Gregorja Macedonija, SDS, Lista Ivana Kralja, Solidarnost, DeSUS, Liberalno gospodarska stranka, Slovenija za vedno, NSi in samostojni svetnik Jiri Volt ob začetku mandata podpisali partnerski dogovor z namenom, da bi prihodnja leta, ko bo na voljo več evropskega denarja, občina pričakala v dobrem finančnem stanju. V uresničevanje predvolilnih obljub pa so začeli vključevati deležnike.


Med svoje kratkoročne projekte tako prištevajo prenovo novomeškega jedra, izvedbo Arheološkega parka Marof, pospešeni razvoj turizma in gradnjo rekreacijsko-športne infrastrukture. Med glavnimi dolgoročnimi projekti pa so navedli gradnje bazena, športne dvorane, dela omrežja ceste tretje razvojne osi, ustanovitev univerze in nadaljnji razvoj gospodarske cone, so še zapisali.

Do občinske oblasti pa so kritični v opozicijski Zvezi za Dolenjsko, katere predsednik je Alojzij Muhič, ki je pred Macedonijem novomeško občino vodil v dveh zaporednih mandatih. Po njihovem mnenju je nova občinska garnitura namreč največ časa posvetila revanšizmu in kadrovskim zamenjavam. O uresničitvi predvolilnih obljub pa ni sledu, so dodali. Moti jih tudi nepreglednost občinskega vodenja in poslovanja, ki je bila sicer stalni predmet kritike prejšnje opozicije.

"Skratka, rojeni in narejeni so za kritizerstvo, ko pa pridejo na oblast, ne vedo kaj bi z njo," je poudaril Muhič in hkrati o delu občinskega sveta zapisal, da ta deluje zelo složno in se navzven kaže kot harmonija enako mislečih.

"Če pogledamo nekoliko globlje, pa je to v glavnem združba koristoljubnih in pridobitniških svetnikov, ki želijo iztržiti čim več zase. Nova občinska oblast tudi v glavnem končuje pred njo začete projekte, ambiciozni razvojni politiki pa se je odrekla," je bil kritičen nekdanji župan.

A nekatere odločitve novega županstva je tudi pohvalil, denimo odkup ruševine na Novem trgu, nadaljevanje projekta izboljšav vodovodnega sistema in nadgradnjo novomeške osrednje čistilne naprave s predelavo blata.

Kot negativne pa je za STA navedel še kadrovsko politiko, menjavo nadzornih svetov v javnih podjetjih in zavodih ter zamenjavo direktorjev, ukinitev občinskega zavoda za turizem, preklic in nadaljevanje projekta Cerod II ter "izgovore na račun prejšnjega občinskega vodstva".