Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

AVDIO: Novomeška škofijska Karitas z novimi prostori

Piše: STA

Čas objave:
29.11.2019 12:45

Škofijska Karitas Novo mesto, ki pokriva območje jugovzhodne Slovenije in letno z različno pomočjo v povprečju pomaga približno 10.000 ljudem, je v mansardi škofijskega Baragovega doma v novomeškem Šmihelu danes dobila nove prostore. Njihova prenova je novomeško škofijo, ki več let prenavlja omenjeno stavbo, stala približno 150.000 evrov.

Generalni tajnik novomeške škofijske Karitas Gregor Vidic je za STA povedal, da novi prostori pokrivajo 270 kvadratnih metrov, ob njihovi ustaljeni karitativni pa jim bodo omogočili še dodatne dejavnosti.

Opozoril je na dnevno sobo oz. program Dnevna soba-Karitas, ki bo z medgeneracijskim srečavanjem marsikateremu osamljenemu starostniku omogočil lepši vsakdan, kajti teh je vse več, k njihovi osamljenosti pa pripomoreta tudi izoliranost zaradi nepoznavanja sodobnih medijev in tehnologij, je pojasnil.

V novih prostorih bodo poskrbeli tudi za različne delavnice, izobraževanja, prostočasne dejavnosti in družabna srečanja.

Med novimi prostori je ob omenjeni dnevni sobi navedel še pisarne, čajno kuhinjo, večnamenski prireditveni prostor, arhiv in sanitarije. Karitas je dobila tudi svoj vhod, do njenih novih prostorov pa vodi tudi dvigalo, tako da so ti dostopni tudi gibalno oviranim.

Vidic je ocenil, da se je povpraševanje po gmotni pomoči na območju jugovzhodne Slovenije zadnja leta ustalilo, krepi pa se zanimanje za prostočasne dejavnosti. Opozoril je predvsem na delo s starejšimi, na pomoč mladim in na medgeneracijsko sožitje ter sodelovanje.

"Vse to bi radi bolj logično vključili v nek zaokrožen program in upamo, da bomo z novimi prostori bolje služili lokalni in širši skupnosti," je povzel Vidic.

Socialna delavka Škofijske Karitas Novo mesto Andreja Kastelic je pristavila, da ljudem v stiski sicer pomagajo z gmotno in denarno pomočjo v obliki plačevanja položnic in drugih stroškov. Pomagajo tudi ob naravnih nesrečah ter med drugim s psiho-socialni svetovanjem. Pri svojem delu se opirajo na pomoč 700 rednih in občasnih prostovoljcev. Zadnja leta sicer opažajo krepitev osebnih stisk, je še pristavila.

Nove prostore škofijske Karitas je blagoslovil novomeški škof Andrej Glavan, ki je ob tem poudaril, da bodo ti škofijski Karitas omogočili dodaten razmah in razvoj dodatnih karitativnih dejavnosti.

Po podatkih Škofijske Karitas Novo mesto ta na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju združuje 30 podružnic.

Gregor Vidic o novih prostorih