Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

Novomeški Center Sonček uradno v novih prostorih

Piše: STA

Čas objave:
07.04.2022 06:49

V Novem mestu na ploščadi pred in v trgovsko-poslovnem centru Hedera je včeraj potekalo uradno odprtje novih prostorov dnevnega Centra Sonček. Ta se je zadnji dve leti ubadal s prostorskimi težavami, od začetka jeseni pa deluje v prostorih v pritličju trgovsko-poslovnega centru Hedera v novomeškem Bršljinu.

Prostore je kupilo Društvo Sonček Dolenjske in Bele krajine in del prostorov za izvajanje socialno-varstvene storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji namenilo Sončku - Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije.

Zveza Sonček sicer omenjeno storitev izvaja v 11 centrih po državi, vanje pa je vključenih več kot 180 odraslih z različnimi invalidnostmi, je ob odprtju povedal predsednik društva Slavko Črnič.

Po podatkih zveze v novih prostorih deluje tudi Sončkova trgovinica z izdelki iz lesa, volne in gline, z voščilnicami in podobnimi izdelki. Center Sonček pa sicer v pritličju omenjenega trgovsko-poslovnega centra sobiva z Društvom za cerebralno paralizo Sonček Dolenjske in Bele krajine ter novomeško enoto varstveno delovnega centra Zveze Sonček.



V novih, popolnoma prenovljenih prostorih je na voljo dovolj prostora za delavnice za otroke, mladostnike ter odrasle s cerebralno paralizo in drugimi ovirami, za izobraževanja članov in drugih sodelavcev ter prostovoljcev, za kuharske delavnice, za športne, kulturne in družabne dejavnosti. Eno izmed področij dela Društva Sonček Dolenjske in Bele krajine je tudi izvajanje osebne asistence.

"Novi prostori nam veliko pomenijo, saj bomo odslej imeli več možnosti za kakovostnejše delo in uresničevanje ciljev oziroma programov, ki smo si jih zastavili v društvu. Upam, da bodo novi prostori zaživeli kot stična točka sodelovanja z drugimi nevladnimi organizacijami iz regije, ki bodo želela sodelovati z nami," je še dejal Črnič.

Centri Sonček so sicer zasnovani kot dnevni centri z raznolikimi programi, na primer za izobraževalne, kulturne, družabne in druge programe, katerih cilj je druženje različnih uporabnikov ne glede na invalidnost ter odprtost v socialno okolje. Ena izmed osrednjih dejavnosti centrov pa je izvajanje socialno-varstvene storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji, so še dodali v Sončku - Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije.