Anton Lukančič slika Svet24.si

37-letni Anton se je v ponedeljek odpeljal v ...

Bojan Manojlović Svet24.si

Bojan je Andrei pomenil nov začetek v življenju,...

aleksander-jereb Necenzurirano

Rekordni nakup v Radomljah: za posestvo odštel ...

milan kucan m24 Reporter.si

Šok za sončnega kralja Roberta Goloba: njegova ...

jason kidd luka doncic Ekipa24.si

Razočarani Dončić po novem porazu tudi o ...

miha hercog 2 Njena.si

Miha Hercog razkril: Samski sem že eno leto

timi zajc Ekipa24.si

Njen največji junak: Zajca po izjemnem poletu ...

Novice Novo mesto

Novomeški Center Sonček uradno v novih prostorih

Piše: STA

Čas objave:
07.04.2022 06:49

V Novem mestu na ploščadi pred in v trgovsko-poslovnem centru Hedera je včeraj potekalo uradno odprtje novih prostorov dnevnega Centra Sonček. Ta se je zadnji dve leti ubadal s prostorskimi težavami, od začetka jeseni pa deluje v prostorih v pritličju trgovsko-poslovnega centru Hedera v novomeškem Bršljinu.

Prostore je kupilo Društvo Sonček Dolenjske in Bele krajine in del prostorov za izvajanje socialno-varstvene storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji namenilo Sončku - Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije.

Zveza Sonček sicer omenjeno storitev izvaja v 11 centrih po državi, vanje pa je vključenih več kot 180 odraslih z različnimi invalidnostmi, je ob odprtju povedal predsednik društva Slavko Črnič.

Po podatkih zveze v novih prostorih deluje tudi Sončkova trgovinica z izdelki iz lesa, volne in gline, z voščilnicami in podobnimi izdelki. Center Sonček pa sicer v pritličju omenjenega trgovsko-poslovnega centra sobiva z Društvom za cerebralno paralizo Sonček Dolenjske in Bele krajine ter novomeško enoto varstveno delovnega centra Zveze Sonček.V novih, popolnoma prenovljenih prostorih je na voljo dovolj prostora za delavnice za otroke, mladostnike ter odrasle s cerebralno paralizo in drugimi ovirami, za izobraževanja članov in drugih sodelavcev ter prostovoljcev, za kuharske delavnice, za športne, kulturne in družabne dejavnosti. Eno izmed področij dela Društva Sonček Dolenjske in Bele krajine je tudi izvajanje osebne asistence.

"Novi prostori nam veliko pomenijo, saj bomo odslej imeli več možnosti za kakovostnejše delo in uresničevanje ciljev oziroma programov, ki smo si jih zastavili v društvu. Upam, da bodo novi prostori zaživeli kot stična točka sodelovanja z drugimi nevladnimi organizacijami iz regije, ki bodo želela sodelovati z nami," je še dejal Črnič.

Centri Sonček so sicer zasnovani kot dnevni centri z raznolikimi programi, na primer za izobraževalne, kulturne, družabne in druge programe, katerih cilj je druženje različnih uporabnikov ne glede na invalidnost ter odprtost v socialno okolje. Ena izmed osrednjih dejavnosti centrov pa je izvajanje socialno-varstvene storitve vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji, so še dodali v Sončku - Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije.