Milan M Svet24.si

Ločitve, ki pretresajo slovensko politično sceno

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

Jurij Šorli, Tomaž Kokot Necenzurirano

Prvi poštar in minister – partnerja v poslih ...

DAVORIN KOPŠE, PARAPLEGIK Reporter.si

Noro: Vidni član SDS Davorin Kopše grozi z ...

doncic slovenija dj 1 Ekipa24.si

Uh, kako je po nosu udarila Dončića! Slovenski ...

009 Njena.si

Slovenska pevka Eva Černe se je poročila

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Novice Novo mesto

Novomeški DSO z višjo ravnjo oskrbe

Piše: STA

Čas objave:
11.04.2022 13:15

V Domu starejših občanov v Novem mestu bodo konec leta končali dozidavo dnevnega centra s prostori za začasno namestitev in pokritim parkiriščem. Celotna naložba bo stala 3,6 milijona evrov, zanjo bodo dobili 1,4 milijona evropskega denarja. V domu predvidoma prihodnji mesec pričakujejo tudi začetek prenove in dozidave zdajšnjih prostorov.

V novem dnevnem centru za starostnike bo na voljo 30 mest, za začasne namestitve pa dodatnih 20 mest. Hkrati gradijo pokrito "nujno potrebno" parkirišče za zaposlene in obiskovalce. Gre sicer za naložbo, ki bo veliko prispevala k izboljšanju pogojev življenja v domu, je povedala njegova direktorica Milena Dular.

mo-novo-mesto
Delovni obisk
MO Novo mestoGradnjo novomeškega dnevnega centra si je danes ogledal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in ob tem navedel, da bo šlo pri prenovi in dozidavi doma za približno osemmilijonsko naložbo, zanjo pa bodo dobili približno šest milijonov evrov evropske denarne podpore. Naložbo morajo sicer končati do konca oktobra 2023, je dodal.

Ocenil je tudi, da so tovrstne naložbe pomembne, ker z njimi tam, kjer do zdaj niso imeli takšnih zmogljivosti, dopolnjujejo raven dolgotrajne oskrbe in se prilagajo smernici, da starostniki čim dlje ostanejo doma oz. v krogu svojih družin.

Dom starejših občanov Novo mesto .png
Dom starejših občanov Novo mesto
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar


Po besedah direktorice imajo v novomeškem domu starejših občanov 315 stanovalcev, zaradi epidemije covida-10 pa imajo v delu prostorov zagotovljeno še sivo in rdečo cono. Zmorejo sicer oskrbo 350 stanovalcev, prenova in dozidava pa bosta domu z zmanjševanjem števila večposteljnih sob omogočili dvig kakovosti bivanja, je še dejala Dularjeva.

Cigler Kralj se je sicer na novomeškem rotovžu skupaj z ministrom za digitalno preobrazbo Markom Borisom Andrijaničem danes sešel z novomeškim županom Gregorjem Macedonijem, vsi trije pa so si nato ogledali gradnjo omenjenega dnevnega centra.

mo-novo-mesto
Delovni obisk
MO Novo mestoCigler Kralj je ob robu obiska povedal, da so govorili predvsem o treh glavnih temah. Najprej o obsegu naložb obeh ministrstev v novomeški občini. Nato pa še o t. i. "mini socialni reformi paketa štirih zakonov, ki bi ob sprejemu bolj pravično in bolj življenjsko uredili socialne in družinske transferje, predvsem pa poskrbeli, da se socialni transferji prenehajo zlorabljati". Govorili so še o prihodnjih občinskih izzivih, predvsem so se dotaknili "izzivov na področju zdravstva", je dodal minister za delo.