mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

Novomeški mestni svetniki povišali cene vrtcev

Piše: STA

Čas objave:
27.01.2023 09:55

Novomeški mestni svet je na seji povišal ekonomske cene vrtcev. Te bodo višje za 13,1-odstotka, izjema je vrtec Otočec, kjer bo zvišanje 10,9-odstotno. Po besedah Mete Retar Kramar so v ukrep prisiljeni zaradi zvišanja stroškov dela in energentov. Brez podpore pa je ostal predlog o imenovanju komisije za analizo podrtja strehe velodroma.

Kot je na seji povedala vodja občinskega urada za družbene dejavnosti Meta Retar Kramar, so cene vrtcev v novomeški občini nazadnje zvišali aprila 2021. Takratno nekaj manj kot petodstotno povišanje je bilo potrebno zaradi višjih stroškov dela, ki so bili posledica odločitev na državni ravni, tudi tokrat je podobno.

Stroški dela so namreč zaradi dviga plačnih razredov, tudi zaposlenim v vrtcih, povišanja regresa in nekaterih drugih postavk, narasli za nekaj manj kot deset odstotkov. Prav tako so narasli stroški energentov (za od 300 do 500 odstotkov) in materialni stroški, kar občino sili v podražitev, je povedala.

Skupaj z županom Gregorjem Macedonijem sta izrazila bojazen, da to ne bo edino zviševanje stroškov dela letos, saj je vlada napovedala reformo celotnega sistema plač v javnem sektorju.

Trije mestni svetniki iz vrst Solidarnosti, SD in Zveze za Dolenjsko so predlagali dopolnilo, po katerem bi občina omilila zvišanje cene vrtca za starše in prevzela večji del bremena od predlaganega (namesto 13,1-odstotka bi se cena za starše dvignila za 6,8 oz. 8,2 odstotka, odvisno od starostnega obdobja otroka), a so svetniki predlog zavrnili.



Janez Povh (Lista Gregorja Macedonija) je opozoril, da je takšen predlog nerazvojno naravnan in da je treba paziti, da se denarja ne razmetava kar tako, saj si je občina zadala kar nekaj razvojnih projektov. Sara Tomšič (Lista Gregorja Macedonija) je opozorila, da v kolikor povišanja ne bo ali pa ne bo zadostno, da bo razliko prej ali slej moral kriti občinski proračun.

"Smo mladim prijazna občina, zato bi morati podpreti družine, ki jih je prizadela draginja," pa je nasprotno ocenila Maja Žunič Fabjančič (Solidarnost).

Na seji so se mestni svetniki dotaknili tudi nedavnega dogodka, ko je sneg zrušil napihljivo streho velodroma v Vešči vasi. Opredeliti so se morali do predloga Uroša Lubeja (Solidarnost), da imenujejo začasno delovno telo strokovnjakov, imenovanih na predlog svetniških skupin, ki bi analizirali dogodek in opravili razpravo o tem, ali naj občina še vztraja z napihljivo streho na velodromu. Predlog so mestni svetniki zavrnili.

Pomisleki prisotnih na seji so šli predvsem v smeri, ali je smiselno ustanavljati še eno telo, ki bo ugotavljalo razloge za dogodek, saj preiskava vzrokov že poteka, svoje strokovnjake bo verjetno angažirala tudi sama občina. Vprašanje, ali vztrajati pri napihljivi strehi, pa je po besedah župana predvsem vprašanje za podjetje, ki je lastnik strehe in ki mora občini po še vedno veljavni pogodbi zagotavljati nadkritje velodroma. Če bo podjetje ocenilo, da omenjene storitve več ne more zagotavljati, župan pričakuje, da bo to samo povedalo in predlagalo, kako naprej.