brioni, brionka, ladja Svet24.si

FOTO: Ob močnem neurju potonila ladja Brionka

zlato Svet24.si

Iskalec zlata zadel terno in obogatel

zapor ig 2 Necenzurirano

Spi v zaporu, čez dan pomaga osumljenim pranja ...

jerca legan milan cvikl m24 Reporter.si

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje ...

primoz roglic lev Ekipa24.si

Kakšen kralj! Rogličev sin po dirki zasenčil ...

Everybody loves Raymond Odkrito.si

Tragično ozadje srečne družine

georgina rodriguez Ekipa24.si

Srhljivo razkritje Ronaldove izbranke: "Mali Angel...

Novice Novo mesto

Novomeški mestni svetniki so se sestali na ustanovni seji

Piše: STA

Čas objave:
16.12.2022 11:11

Novoizvoljeni novomeški mestni svetniki so se včeraj sestali na ustanovni seji. Potrdili so mandate vsem 30 mestnim svetnikom in sprejeli ugotovitveni sklep o izvolitvi Gregorja Macedonija za župana. Ta je v nagovoru mestnemu svetu poudaril, da ponovno izvolitev jemlje kot veliko odgovornost, pri tem pa računa tudi na podporo mestnih svetnikov.

Macedoni je spomnil, da je to njegov že tretji mandat. Prejšnja dva je ocenil kot izjemno uspešna, "čemur pritrjujejo mnogi, ki so naš razvoj spremljali od blizu in od daleč". Kot pritrditev temu je navedel, da je novomeška občina najmanj zadolžena mestna občina, hkrati je mestna občina z najboljšo demografsko sliko.

Nov mandat bo po njegovi oceni "logično nadaljevanje zadnjih dveh oziroma bo še dodatno prebojen". V njem po njegovih besedah tako kot v dosedanjih osmih letih "ne bo prostora za parcialne interese in kakršne koli delitve". "Smo pestra paleta posameznikov, a vendar je pomembno le to, da vsi delujemo v dobro občine. Edino tako lahko nadaljujemo realizacijo številnih projektov, ki nas čakajo na najrazličnejših področjih," je dejal v nagovoru mestnim svetnikom.

Ob robu seje je Macedoni novinarjem povedal, da v mestnem svetu ne bodo sklepali klasične koalicije, pač pa si tako kot v prejšnjih dveh mandatih želi sporazum o sodelovanju s čim več listami. Pogovori o tem še tečejo, podlaga zanj bodo programska načela in projekti, je povedal.

Letos se je sicer za vstop v novomeški mestni svet potegovalo 14 strank in list, mandate jih je uspelo dobiti 11. Najmočnejšo svetniško skupino ima županova lista, ki ima sedem svetnikov. Pet svetnikov je dobilo Gibanje Svoboda, po tri Lista Naš kraj - naše mesto in SDS, po dva NSi, SLS, SD in Solidarnost, po enega svetnika pa so dobile Zveza za dolenjsko, DeSUS in Konkretno. Eno mesto pripada romskemu svetniku.

V Gibanju Svoboda se po besedah mestnega svetnika Matije Škofa še niso odločili, ali bodo pristopili k sporazumu z županom. To, da se jim je kot novi listi uspelo prebiti v mestni svet in da so v njem dobili pet mandatov, sicer ocenjujejo kot veliko odgovornost ter napoveduje, da bodo aktivni in vidni.

V mestni svet je bil sicer na svoji listi izvoljen tudi Macedoni, a te funkcije zaradi nezdružljivosti z župansko ne bo opravljal. Mestni svet je tako danes sprejel sklep, da mu preneha mandat mestnega svetnika, komisiji za mandatna vprašanja pa naložil, da do naslednje seje pregleda, kdo z županove liste je naslednji upravičen do mandata. Neuradno je to Klara Golić, a ker je zaposlena v občinski upravi in obstaja velika verjetnost, da se bo funkciji mestne svetnice odpovedala, naj bi v mestni svet prišel Primož Kobe.

Župan Gregor Macedoni si želi sporazum o sodelovanju s svetniškimi skupinami


Župan Gregor Macedoni o želji po dialogu