gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Novomeški občini ne bo treba plačati 5,7 milijonov evrov škode

Piše: STA

Čas objave:
15.03.2021 15:26

Mestna občina Novo mesto v primeru tožbe petih posavskih županov zaradi neizkoriščenih kohezijskih sredstev pri projektu gradnje obrata za mehansko in biološko obdelavo odpadkov Cerod II ni dolžna plačati nekaj manj kot 5,7 milijona evrov. Sodba je pravnomočna, je na današnji novinarski konferenci povedal novomeški župan Gregor Macedoni.

Macedoni je pojasnil, da novomeška občina občinam Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Sevnica in Šentjernej ni dolžna povrniti škode, ki je po oceni tamkajšnjih občinskih vodstev nastala zaradi izgube nepovratnih evropskih in državnih sredstev za izgradnjo druge faze Regijskega centra za ravnanje z odpadki (Cerod).

Sodišče je po županovih besedah presodilo, da novomeška občina ni odgovorna za nepridobitev navedenih sredstev. Pri odločitvi o opustitvi projekta je sicer šlo za soglasno odločitev vseh županov občin Dolenjske, Posavja in Bele krajine, je dodal.

Sodišče je še zavrglo tožbo, da morajo posavske občine oz. občine, ki niso zagotovile dovolj odpadkov za odlaganje v določenem obdobju, plačati fiksni del materialnih stroškov. Sodni postopek poteka le še v delu, ki se nanaša na podjetje Cerod, je dodal Macedoni.


Za projekt v vrednosti 32,5 milijona evrov je sicer leta 2011 takratna vladna služba za lokalno samoupravo in regionalno politiko izdala odločbo o odobritvi sofinancerskih sredstev. 18,9 milijona evrov bi prispeval evropski kohezijski sklad, 3,3 milijona evrov država, dobrih 10 milijonov evrov pa bi zagotovilo 15 občin, ki odpadke odlagajo na regijski deponiji Leskovec. Toda župani so se marca 2015 odločili, da projekt ustavijo, ker da je prevelik, mešanih komunalnih odpadkov pa iz leta v leto manj.

Občine Dolenjske, Bele krajine in Posavja so zato sklenile, da pri izbranem izvajalcu - podjetju Helector-Riko, s katerim je novomeška občina leta 2013 podpisala izvajalsko pogodbo - ustavijo izvajanje nalog in preprečijo nastanek nepotrebnih stroškov. Konzorcij Helector-Riko je nato vložil tožbo zoper novomeško občino, saj mu ta ni hotela plačati že izdelane projektne dokumentacije. Od občine so zahtevali 1,23 milijona evrov in zamudne obresti.

Glede te tožbe je Macedoni dejal, da je sodišče na prvi stopnji sicer razsodilo, da je novomeška občina skupaj z zamudnimi obrestmi dolžna plačati nekaj več kot 1,23 milijona evrov, ker se s tem ne strinjajo, pa so vložili pritožbo.

Novomeška občina je namreč ravnala, kot ji je svetoval nadzornik gradnje. Ker pa sta v teku še dva postopka med istimi strankami ter podizvajalcem IBE, so v pritožbenem postopku dali soglasje za mediacijo, s katero bodo skušali rešiti več odprtih vprašanj med navedenimi strankami, je še povedal Macedoni.

Novomeški župan Gregor Macedoni

O tožbi zaradi škode pri neizkoriščenih kohezijskih sredstvih pri projektu Cerod II