viktor-orban, robert-golob Svet24.si

FOTO: Orban in Golob ob prihodu na kosilo brez ...

profimedia-0741599501 Svet24.si

Biden izjavil, da je pripravljen govoriti s ...

damjan-žugelj Necenzurirano

NPU preiskuje tajno bazo podatkov za SDS

bostjan turk luka mesec pl Reporter.si

Boštjan M. Turk na bizarnem referendumskem ...

doncic dallas 22 Ekipa24.si

Uh, je bil besen! Dončić v podaljšku znorel ...

Eva Luna in Kristina Njena.si

Dekletoma grozijo s smrtjo, pretepom, požigom ...

Albert Riera Ekipa24.si

Takšnega ga še niste videli! Besni Riera udaril ...

Novice Novo mesto

Novomeški porodnišnici nova naprava za fototerapijo novorojenčkov

Piše: STA

Čas objave:
01.07.2021 09:30

V Splošni bolnišnici Novo mesto so danes v okviru dobrodelnega projekta T-2 življenje novomeški porodnišnici slovesno predali najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica. Družba T-2 bo v sodelovanju z društvom Slojenčki do konca letošnjega leta s temi napravami oskrbela vseh 14 slovenskih porodnišnic.

Po postojnski, kranjski in jeseniški porodnišnici so napravo v kompletu s senzorjem, kamero in zaščitnim pregrinjalom ter stojalom zdaj v okviru dobrodelnega projekta podarili tudi osrednji dolenjski porodnišnici, v kateri se letno rodi 1280 otrok, so pri novomeški splošni bolnišnici zapisali v izjavi za javnost.

Nova naprava je prijazna za uporabo. Omogoča terapijo novorojenčkov z zlatenico s prilagajanjem doze in časa njihovega obsevanja. Mamicam novorojenčkov bo naprava omogočala prilagajanje časa terapije, ki ga lahko prekinejo za nego in hranjenje otroka, ter nadzor otroka preko kamere med samo terapijo obsevanja, so še dodali.


Zlatenica se v neonatalnem obdobju pogosto pojavi pri donošenih in še zlasti pri prezgodaj rojenih novorojencih ter praviloma izzveni v prvih dveh tednih. Najpogostejša oblika zdravljenja je fototerapija oziroma obsevanje novorojenčka z modro svetlobo, so pojasnili v novomeški bolnišnici.

V Sloveniji fototerapijo po besedah predsednice društva Slojenčki Nataše Tul Mandić potrebuje okoli 15 odstotkov vseh novorojenčkov, ki se letno rodijo pri nas in pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice. To je okoli 3000 otrok, pri katerih bi lahko brez zdravljenja prišlo do trajne okvare možganov in invalidnosti, je še dodala.

Predstojnica ginekološko-porodniškega oddelka novomeške bolnišnice Damjana Koželj pa je poudarila, kako pomembno je, da med fototerapijo novorojenček ni ločen od mamice, kar nova naprava tudi omogoča. "Naprava je mobilna in jo bomo lahko uporabljali tako na oddelku, kot tudi v novi neonatološki ambulanti, če bo to potrebno", je še dodala.