pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

Novomeški svetniki na seji o videonadzoru avtobusne postaje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.09.2015 18:35

Na 9. redni seji je Občinski svet Mestne občine Novo mesto potrdil znižanje cen programov javnih vrtcev občine ter spremembe in dopolnitve odloka o ureditvi cestnega prometa in s tem uvrstitev javnih parkirišč pri Zdravstvenem domu Novo mesto v 2. tarifni razred.

Hkrati so svetniki potrdili tudi županov predlog za znižanje cene letne dovolilnice v 2. tarifnem razredu s 400 na 300 evrov. Občinski svet se je poleg tega seznanil s končnim poročilom Nadzornega odbora o nadzoru avtorskih, podjemnih in svetovalnih pogodb v Zdravstvenem domu Novo mesto. Svetnikom je bila podana informacija o realizaciji projekta hidravličnih izboljšav kanalizacijskega sistema in centralne čistilne naprave v Novem mestu ter informacija o poročilu o izvrševanju proračuna občine v prvem polletju 2015.

Na 9. redni seji je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na pobudo župana obravnaval predlog sklepa o določitvi cen programov in rezervacij javnih vrtcev Mestne občine Novo mesto. Svetnice in svetniki so sklep večinsko potrdili, kar pomeni, da se bo cena mesečne oskrbe v obeh največjih vrtcih (Cicibanu in Pedenjpedu) znižala za 1,82 odstotkov za prvo starostno skupino, 2,67 odstotkov za drugo starostno skupino in 3,10 odstotkov za romski oddelek. Znižanje cene programa vrtcev bo posledično pomenilo znižanje plačila storitev vrtca tudi za starše, občina pa bo prihranila okvirno 8.000 evrov mesečno.

Občinski svet je potrdil predlog o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Novo mesto. Parkirišča v kompleksu zdravstvenega doma bodo tako uvrščena v 2. tarifni razred. Za ta razred so svetniki potrdili tudi županov predlog za znižanje cene letne dovolilnice s 400 evrov na 300 evrov. Župan pa je svetnike seznanil, da bo uvedenih nekaj parkirišč za kratkotrajno parkiranje (modra cona) za uporabnike zdravstvenega doma. Svetniki pa so podali pobudo, da se na novih javnih parkiriščih začnejo uporabljati parkomati, ki vračajo denar.

Svetniki so se seznanili tudi s končnim poročilom Nadzornega odbora o nadzoru avtorskih, podjemnih in svetovalnih pogodb, sklenjenih ali izplačanih v letu 2014, v Zdravstvenem domu Novo mesto. Nadzorni odbor, ki je avtonomni organ, je pri oblikovanju in sprejetju programa dela zasledoval cilj ustreznega pregleda javnih zavodov, ki jih je ustanovila občina. Ob tem je odbor ugotovil, da večina občin redno izvaja preglede v javnih zavodih, kot so zdravstveni domovi, lekarne, komunale, medtem ko v Mestni občini Novo mesto do sedaj noben Nadzorni odbor Mestne občine Novo mesto ni pregledal navedenih zavodov. Zdravstveni dom Novo mesto ob tem vztraja, da Nadzorni odbor nima pristojnosti za nadzor navedenih pogodb, zato z njihove strani ni bila pripravljena s strani Nadzornega odbora zaprošena dokumentacija, na podlagi katere bi lahko opravili pregled. S tem je bil nadzor onemogočen in posledično zaključen, nadzorni odbor pa je o tem že napisal končno poročilo. Ker se nesodelovanje odgovornih oseb zdravstvenega doma šteje za hujšo kršitev predpisov, mora občina o tem obvestiti Računsko sodišče in pristojna ministrstva.

Svetniki so se seznanili še z realizacijo projektov hidravlične izboljšave kanalizacijskega sistema in centralne čistilne naprave v Novem mestu. Odbor za okolje in prostor in Odbor za komunalo in promet sta projekta ocenila kot primer dobre prakse za prihodnje projekte.

Svetnice in svetniki so potrdili predlog Odbora za okolje in prostor ter Odbora za komunalo in promet za razširitev dnevnega reda na temo Poročila o izvrševanju proračuna Mestne občine Novo mesto v prvem polletju 2015 in seznanitev s poročilom. Hkrati je bil potrjen tudi s strani svetnikov predlagan sklep, da se seznanitev s poročilom o izvrševanju polletnega proračuna občine uvede na dnevni red sej občinskega sveta. Podana je bila pobuda, da se v poročila v prihodnje vključuje predlog možnih ukrepov za nadaljnje aktivnosti.

Svetniki so potrdili tudi tretjo dopolnitev letnega načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem za leto 2015 in spremembo letnega načrta pridobivanja nepremičnega premoženja v letu 2015. Dodatek v letnem načrtu bo jasno predstavil ekonomsko upravičenost menjave nepremičnin med Ministrstvom za zdravje in Mestno občino Novo mesto. S predlagano menjavo občina zasleduje cilj dokončne ureditve lastništva na nepremičninah znotraj zdravstvenega kompleksa, ki se vleče že več desetletij. Prednostna naloga je predvsem pridobitev zemljišča ob Lekarni Novo mesto za gradnjo javnih parkirišč ter makadamskega parkirišča ob potoku Težka voda.

Svetniki so večinsko potrdili sklep o vzpostavitvi videonadzora na območju glavne avtobusne postaje v Novem mestu, v namen zagotavljanja varnosti ljudi in njihovega premoženja. S strani svetnikov je bila podana tudi pobuda, da se videonadzor ob soglasju lastnikov lokalov na avtobusni postaji poskuša uvesti tudi na hodnikih in pod nadstreški pred lokali.


Svetnice in svetniki so soglasno sprejeli še predlog sprememb in dopolnitev Zazidalnega načrta BTC Češča vas. V zazidalnem načrtu je predvidena ureditev poslovne cone ter infrastrukturne opreme, rekonstrukcija lokalne ceste Cegelnica-Češča vas-Zalog, ureditev priključkov sekundarnih poti na rekonstruirano lokalno cesto in sanacija opuščene trase, ohranitev sonaravnih in kmetijskih površin na poplavni ravnici severno od poslovne cone, zmanjšanje območja za pozidavo, izvedba protipoplavnih ukrepov, izvedba ozelenitve cone ter ohranitev železniške proge Novo mesto - Straža in ukinitev železniškega prehoda.

V drugi obravnavi je bil soglasno potrjen predlog sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za turistični kompleks Otočec. Spremembe in dopolnitve obsegajo predvsem določitev možnosti umestitve športnih igrišč.

Prav tako je svet potrdil sklep o ukinitvi statusa javnega dobra na nekaterih nepremičninah na območju Mestne občine Novo mesto, in sicer gre za eno nepremičnino v Brusnicah, tri v Stranski vasi, dve v Zagorici in dve na Zajčjem vrhu.

Občinski svet Mestne občine Novo mesto se je seznanil z informacijo o izvedbi ukrepa odpusta dolgov, nastalih iz naslova neplačila vrtca in šolske prehrane v osnovnih šolah, katerih ustanoviteljica je Mestna občina Novo mesto. Občina sicer trenutno beleži zelo majhen odziv prosilcev za odpis dolgov. Po kakšnih kriterijih se bo ta izvajal, bo občinski svet odločal na seji po izteku roka za oddajo vlog s strani upravičencev.

Občinski svet je potrdil tudi predloge s področja kadrovskih zadev. Sprejel je odstopno izjavo oz. potrdil prenehanje mandata članu občinskega sveta Martinu Kambiču ter imenoval Petra Kostrevca za nadomestnega predsednika Odbora za komunalo in promet in Simona Judeža za nadomestnega člana Odbora za okolje in prostor. Svetnice in svetniki so na seji potrdili podaljšanje mandata v. d. direktorja zavoda Gasilsko reševalni center Novo mesto Tomažu Kovačiču še za dva dodatna meseca oz. do 1. 1. 2016, Ker bo v tem času predvidoma potekal razpis za novega direktorja zavoda. Občinski svet je potrdil predlog sklepa za razrešitev treh članov, predstavnikov ustanovitelja, v Svetu zavoda Agencija za šport Novo mesto, in sicer Slavka Matka, Igorja Lešnjaka in Andreja Kastrevca. Inšpektorica Inšpektorata za javni sektor je namreč v letu 2014 v Agenciji za šport Novo mesto opravila nadzor in ugotovila, da je zavod direktorju neupravičeno izplačeval boniteto za sklenjeno življenjsko zavarovanje. Svet zavoda in direktor zavoda sta nepravilnosti odpravila za vnaprej, vendar porabljena sredstva za izplačane neupravičene bonitete v obdobju od maja 2011 do decembra 2014 kljub pozivom niso bila vrnjena, s čimer so bila oškodovana javna sredstva. Zato je Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskem svetu predlagala, da razreši predstavnike ustanovitelja, torej Mestne občine Novo mesto.

Članice in člani so med drugim še predlagali, da se občinski svet bolj aktivira pri izvajanju svoje funkcije medobčinskega in mednarodnega sodelovanja, da se začne izvajati pranje oz. vodno čiščenje ulic Glavnega trga in da se v okviru zakonskih predpisov poišče možnosti oz. instrumente pomoči družini Gričar, ki jim je plaz zasul hišo. Poleg tega so bile dane še pobude za: spremembo urnika Mestnega potniškega prometa v Krajevni skupnosti Bučna vas, ponovno preverbo strategije odlaganja in obdelave odpadkov v prihodnjem letu ter pobuda, da se vrtcu Kekec omogoči uporaba kletnih prostorov, ki so v lasti krajevne skupnosti.

Naslednja seja bo predvidoma potekala prvi ali drugi teden v novembru.