državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Novice Novo mesto

Novomeški VDC bo predstavil sebe in idejo o novem parku

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.10.2015 05:35

Uporabniki Varstveno delovnega centra Novo mesto se bodo danes predstavili na novomeškem Novem trgu, hkrati pa bodo predstavili idejo o ustanovitvi medgeneracijskega parka.

V okviru praznovanj ob 650 letnici ustanovitve Novega mesta, se bodo someščanom predstavili tudi uporabniki Varstveno delovnega centra Novo mesto – odrasle osebe z motnjo v telesnem in duševnem razvoju. Tako kot ostali prebivalci mesta, tudi oni soustvarjajo utrip in življenje v mestu na okljuku Krke.

Predstavitev bo danes med 9. in 12. uro v pasaži poslovnega centra na Novem trgu. Predstavili bodo življenje in ustvarjanje v njihovem zavodu, še posebej pa si želijo predstaviti idejo o ustanovitvi medgeneracijskega parka, ki bi mestu prinesel redko priložnost za druženje marginalnih skupin, otrok in dobro mislečih prebivalcev.

Naravna lega treh inštitucij – Doma starejših občanov, Varstveno delovnega centra in Osnovne šole Šmihel, ter možnosti, ki jih ponuja veliki travnik v neposredni bližini, sami narekujejo idejo o ustanovitvi parka, kjer bi se v naravnem okolju lahko spontano družili otroci, ostareli meščani in osebe z motnjo v telesnem in duševnem razvoju. Park bi zasnovali tako, da bi ponujal možnost skupnega vrtnarjenja v učilnicah na prostem, sprehode, rekreacijo, posedanje na klopcah, učenje in izmenjavo izkušenj; s tem pa bi pomembno prispeval tudi k podiranju družbenih pregrad in k zbliževanju različnih generacij in odrinjenih skupin prebivalstva. Park bi bil darilo našemu mestu, saj bi bil odprt tudi za ostale meščane.
»Ker je zemlja na kateri bi stal park do leta 2022 še v zakupu, segajo naše želje v čas, ko bo zakup sproščen in bo projekt možno uresničiti. Obdobje do takrat pa bi želeli nameniti pripravi idejne zasnove in načrtov za njegovo postavitev, ter zbiranju sredstev za realizacijo projekta,« so sporočili iz novomeškega VDC-ja.