Janko Sopar 2 Dobra karma

Janko Šopar po petih letih od upokojitve razkril,...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za torek, 18. maja

UV-jelincic family M24 Reporter.si

Jelinčiču se mudi še pred poletjem končati ...

Franc Jurša Svet24.si

Jurša: »Če sem čisto iskren, bi si želel, da ...

20210301-01049413 Necenzurirano

Parlamenta ni sesula opozicija, ampak vlada ...

ceca-ražnatović, anastazija-ražnatović, napitnina Odkrito.si

Ceca je hčerki vzela napitnino in navdušila ...

altloop Donat Njena.si

Slovenija mora za svoje odpadke poskrbeti sama –...

Novice

Novomeški župan Macedoni novi nacionalni ambasador

Piše: R.K.

Čas objave:
22.04.2021 11:06

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je novi nacionalni ambasador Slovenije v Konvenciji županov za podnebne spremembe in energijo.

Dan pred svetovnim dnevom zemlje je prek spleta potekala videokonferenčna prireditev nacionalnih ambasadorjev Konvencije županov za podnebne spremembe in energijo, na kateri je sodeloval tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. Da bi okrepili delovanje iniciative na nacionalni ravni, je Evropski odbor regij, ki s Konvencijo županov tesno sodeluje od samega začetka, imenoval 27-članski zbor nacionalnih ambasadorjev Konvencije županov za podnebne spremembe in energijo, v kateri je po en predstavnik iz vsake države članice EU. Slovenijo kot edini nacionalni ambasador zastopa župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

Evropska unija si je z evropskim zelenim dogovorom zadala ambiciozen cilj, da Evropa do leta 2050 postane prva podnebno nevtralna celina na svetu. Osrednjo silo v boju proti podnebnim spremembam in prehodu na čisto energijo EU vidi v lokalnih skupnostih, združenih v iniciativo Konvencija županov za podnebne spremembe in energijo, ki jo je podprlo že 10.604 lokalnih skupnosti iz 61 držav, med njimi tudi 59 slovenskih. Mestna občina Novo mesto je k Konvenciji županov za podnebne spremembe, ki je leta 2008 nastala na pobudo Evropske komisije, pristopila maja 2018.

Gregor Macedoni je ob imenovanju za nacionalnega ambasadorja poudaril: »Ko govorimo o okolju in naravnih virih, ni izoliranih vrtičkov, ni meja. Zavedati se moramo, da smo del globalnega sveta in da nas realnost podnebnih sprememb zavezuje, da vse projekte načrtujemo in izvajamo z mislijo na okolje. Okoljevarstvo ne sme biti posebno področje dela, temveč mora biti sestavni dela našega vsakodnevnega delovanja. Dejstva in rešitve so jasni, za spremembe tako na ravni vsakega posameznika kot nacionalne zakonodaje pa bo potrebno vložiti veliko dela. Nacionalni ambasadorji moramo delovati tako s pristopom »od zgoraj navzdol« in oblikovanje politik usmerjati v konkretne rešitve, kot tudi s pristopom »od spodaj navzgor«, pri čemer je potrebno aktivirati državljane in spodbujati organizacije, da širijo svoje dobre prakse in motivirajo drug drugega.«