transformator4 Svet24.si

FOTO: V Zidanem Mostu začeli dvigati ...

domen prešeren mediaspeed Svet24.si

Drugi tir gradi tudi dobavitelj spornih mask v ...

drugi-tir, stanko-polanič, tine-vadnal, jurij-krč, janez-škrabec Necenzurirano

Nasledniki Ivana Zidarja tečejo nov krog #kolumna

Urška Klakočar Zupančič Reporter.si

Afera falcon: poglejte, kako luksuznemu hotelu na ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Nekateri poznavalci se bojijo, da je vse skupaj bila le farsa in da Meghan vodijo politični apetiti Odkrito.si

Uničila kraljevo družino in zapustila Harryja?

luka doncic pm Ekipa24.si

Kakšno je zdravstveno stanje Luke Dončića? ...

Novice

O krožnem gospodarstvu in trajnostni mobilnosti

Piše: R.K.

Čas objave:
11.11.2022 13:23

Novomeški podžupan Boštjan Grobler je včeraj na rotovžu sprejel veleposlanika Kraljevine Nizozemske Nj. Eksc. Johana O. Verbooma. Veleposlanik je pred tem obiskal novomeško podjetje Adria Mobil, katerega avtodomi in prikolice so tudi med Nizozemci zelo priljubljeni.

V pogovoru je bilo največ pozornosti namenjeno trajnostni mobilnosti in krožnemu gospodarstvu, ki sta visoko na prioritetni listi tako Kraljevine Nizozemske kot naše občine.

Podžupan je veleposlaniku predstavil ključne izzive naše občine in izpostavil cilj, da ob močno razvitem gospodarstvu svojim občanom nudimo prijetno in kakovostno življenjsko okolje. Poudaril je, da je z marca ustanovljenim Javnim raziskovalnim zavodom Rudolfovo novomeško gospodarstvo končno dobilo tudi znanstveno-raziskovalno podporo, ki si jo zasluži. Ena izmed temeljnih dejavnosti zavoda Rudolfovo je tudi spodbujanje krožnega gospodarstva, kar je po besedah nizozemskega veleposlanika za Nizozemsko zelo pomembna tema. Kot je pojasnil, si nizozemska vlada želi okrepljenega sodelovanja med nizozemskimi in slovenskimi strokovnjaki s področja krožnega gospodarstva, kar smo že prakticirali v okviru evropskega projekta CircLocal, pri katerem smo dobre prakse izmenjavali z nizozemsko občino Leeuwarden, priložnosti za sodelovanje pa se kažejo tudi v okviru projekta za spodbujanje krožnega javnega naročanja NovIKroG, ki ga sofinancira Norveški finančni mehanizem.

mobilnost
Z nizozemskim veleposlanikom o krožnem gospodarstvu in trajnostni mobilnosti
MO NM

Nizozemska lahko dobre prakse ponudi tudi na področju trajnostne mobilnosti, saj je na Nizozemskem kolesarjenje dodobra uveljavljeno kot način potovanja v šolo, službo, trgovino in po drugih opravkih, medtem ko je v Sloveniji kljub veliki priljubljenosti še vedno bolj razumljeno v smislu rekreacije in turizma. Pohvalil je usmeritev naše občine v izgradnjo kolesarskih povezav, zaporo Glavnega trga za motorni promet in druge ukrepe trajnostne mobilnosti, kot so iskanje rešitev za učinkovit javni potniški promet. Ob tem je nizozemsko veleposlaništvo odprto tudi za sodelovanje na kulturnem in drugih področjih, ki povezujejo novomeške in nizozemske partnerje.