Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice

O literaturi in filmu z Vinkom Möderndorferjem

Piše: R.K.

Čas objave:
09.02.2022 19:53

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so s spletnim pogovorom z Vinkom Möderndorferjem in simbolično podelitvijo nagrad zaključili 13. sezono bralne značke za odrasle, ki jo je opravilo preko 170 bralcev.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto so na slovenski kulturni praznik zaključili že 13. sezono bralne značke za odrasle. Kot običajno so pripravili knjižni seznam, na katerega so uvrstili 70 knjig domačih in tujih avtorjev. Za osvojitev bralne značke jih je bilo potrebno prebrati vsaj pet ter odgovoriti na najmanj tri vprašanja v povezavi z vsebino prebranih knjig. Bralno značko je opravilo 173 ljubiteljev branja, ki bodo ob naslednjem obisku knjižnice prejeli knjižno nagrado in osebno knjižno kazalko.

Tema tokratne bralne značke za odrasle je bila »Literatura in film«, zato ni presenečenje, da so na zaključni dogodek povabili pisatelja, dramatika, filmskega in gledališkega režiserja ter prejemnika številnih nagrad Vinka Möderndorferja. S povezovalko pogovora Alenko Murgelj iz novomeške knjižnice sta spregovorila o njegovem ustvarjanju tako na področju literature kot tudi filma, gledaliških in radijskih iger. S pisanjem pesmi je zaradi čustev, ki ga je v njem vzbudila prva ljubezen, začel že v gimnaziji. Kot sam pravi »vsak mlad človek piše pesmi« tudi če tega ne prizna. »Nekateri potem nadaljujemo. Že v osnovni šoli sem začutil moč, da lahko z besedami nekaj povem in da znam povedati nekoliko drugače kot moji sošolci. Predvsem pa sem veliko bral, v gimnaziji največ poezijo. Poznal sem vse, kar je izšlo. Ko sem odkril Kosovelove Integrale, se mi je odprl nov svet.« Proze se je lotil pri tridesetih letih. Literaturo deli le na dobro in slabo, saj meni, da mora biti zgodba napisana tako, da je zanimiva za vse bralce. Pravi, da se načeloma iz vsake zgodbe da narediti film, sam pa običajno izbere tisto, ki mu je čustveno oz. človeško najbližje. Predpogoj za dober film je po njegovem namreč, da si ustvarjalec želi prenesti zgodbo in čustva ob njej skozi sliko na gledalca. Podobno je v literaturi. »Pisanje je neke vrste nosečnost, zgodba mora v tebi dozoreti. Mislim, da so vse moje knjige v nekaterih detajlih biografske, saj zgodbe opisujem skozi svoje občutenje. Drugače kot da se na nek način skozi zgodbo, ne glede na žanr, izpoveduješ, se pravzaprav niti ne da pisati.« Rdeča nit njegovega bogatega ustvarjalnega opusa, ki obsega preko 90 knjižnih del za odrasle in mladino, je socialna tematika. Prepričan je, da umetnost lahko spremeni svet, saj nastane iz občutka svobode ter v bralcu ali opazovalcu odpira nove svetove. »Velikokrat sem od kakšne slike ali filma odšel spremenjen. Z občutkom, da vem ali čutim nekaj, česar prej nisem. Če umetnost lahko spremeni posameznika, ne vem, zakaj spremenjen posameznik ne bi mogel spremeniti sveta.«

Več o njegovem ustvarjanju, nedavno predstavljenih delih, pomenu satire in humorja ter o tem, kaj je zanj uspeh, lahko izveste v posnetku pogovora na YouTube kanalu Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.