Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

O proračunu in komunalnem prispevku

Piše: R.K.

Čas objave:
17.12.2021 12:43

Občinski svet Občine Mokronog-Trebelno se je včeraj sešel na 14. redni seji v tem mandatu.

Osrednji točki sta bili sprememba proračuna za prihodnje leto in predlog proračuna za leto 2023 ter odlok o komunalnem prispevku.

Glede na sprejeti proračun za prihodnje leto se prihodki povečujejo za skoraj 16,3 odstotka na nekaj manj kot 4,7 milijona evrov, odhodki pa se povečujejo za skoraj 29 odstotkov na dobrih 4,9 milijona evrov. Proračun za leto 2023 pa predvideva 4,3 milijona evrov prihodkov in nekaj manj odhodkov.

»Spremembo proračuna za prihodnje leto smo pripravili zato, ker bi želeli čim prej objaviti javni razpis za gradnjo cestne infrastrukture. Predlagana sprememba proračuna za prihodnje leto in predlog proračuna za leto 2023 temeljita na ocenjeni realizaciji letošnjega leta in na podlagi predvidene višine naložb – v prihodnjem letu tako za investicije namenjamo skoraj 47 odstotkov proračuna, leto zatem pa nekaj manj kot 39. Želja in potreb je seveda veliko več, žal pa vseh ne moremo uresničiti,« pojasnjuje direktorica Občinske uprave Občine Mokronog-Trebelno Mojca Pekolj. 

Med drugim naj bi samo v prihodnjem letu za gradnjo in obnovo cestne infrastrukture namenili skoraj 1,2 milijona evrov, sicer pa so osrednji projekti prihodnjih dveh let med drugim izgradnja pločnika, javne razsvetljave in obnove ceste v delu Gubčeve ceste, začetek gradnje pločnika na Puščavi, izgradnja vodovoda Češnjice/Reber–Bogneča vas, mrliška vežica Mokronog, pa tudi sofinanciranje gasilske opreme in nabava gasilskih vozil ter priprava projektnih dokumentacij za kasnejše naložbe.

Včeraj sprejeti Odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo za območje Občine Mokronog-Trebelno bo nadomestil odlok iz leta 2014 in za povprečno enostanovanjsko hišo pomeni za nekaj manj kot deset odstotkov višji komunalni prispevek. »Novi odlok med drugim določa splošno olajšavo za objekte, ki so namenjeni zaščiti, reševanju, pomoči ali izvajanju gasilskih dejavnosti, ki bodo odslej opravičeni plačila komunalnega prispevka. Pri izračunu pa se bodo upoštevala tudi dosedanja vlaganja ob prenosu vaških vodovodov v last občine v višini 50 %. Odlok velja za celotno občino in je po mojem mnenju tudi ugoden za vse novograditelje in tako prijazen do občanov.« pravi župan Anton Maver.

Ostali sklepi:

Občinski svet je včeraj med drugim sprejel tudi odlok o predkupni pravici Občine Mokronog-Trebelno, s katerim določa možnost uveljavljanja predkupne pravice tam, kjer se lahko uveljavlja, ter potrdil letne programe kulture, športa ter socialnega in zdravstvenega varstva za leto 2022, ki so podlaga za objavo razpisov za sofinanciranje programov in projektov društev in organizacij v občini.

Anton Maver o novem odloku o komunalnem prispevku


Mojca Pekolj o proracunih 2022 in 2023