državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Novice Črnomelj

O zdravstvenem opismenjevanju v Beli krajini

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.10.2015 06:01

V Beli krajini se je začel projekt Govori jezik zdravja. Z njim želijo doseči višjo zdravstveno pismenost kroničnih bolnikov.

Konec septembra se je z odprtjem prve Šole za dobro zdravje:diabetes začel vseslovenski projekt zdravstvenega opismenjevanja z naslovom Govori jezik zdravja, ki ga je zasnoval Zavod Viva skupaj s stroko in društvi bolnikov in ki skuša dvigniti zdravstveno pismenost med kroničnimi bolniki.

Ker gre za obsežen in predvsem dolgotrajen projekt, ga poskusno izvajajo v manjši regiji ter v dveh skupinah bolnikov: med diabetiki in revmatiki.

Kronična bolezen močno poseže v življenje vsakega človeka in tudi njegove družine. Zdravniki v zadnjih letih zelo poudarjajo partnerski odnos pri vodenju in obravnavi bolezni ter pomen opolnomočenosti pacientov. To pa je možno le, če so slednji primerno poučeni o svoji bolezni, saj le tako lahko soodločajo o svojem zdravljenju, predvsem pa iz tega črpajo vseživljenjsko motivacijo zanj.

Žal praksa pogosto kaže drugačen obraz. Iz pogovorov z zdravniki se pogosto izkaže, da so kronične bolezni slabo obvladane, kar je predvsem posledica slabega poznavanja osnov bolezni in delovanja zdravil. Bolniki pogosto ne vedo, kako njihova bolezen deluje in poteka, ne vedo in ne razumejo, kaj je cilj zdravljenja oziroma obvladovanja njihove bolezni, kako ga doseči, zakaj morajo zdravila jemati tudi takrat, ko nimajo simptomov.

Posledično si bolniki pogosto sami določajo režim jemanja zdravil, ga spreminjajo in ne sledijo predpisanega, občasno opuščajo zdravljenje … Vse to vodi v slabo vodeno bolezen, več zapletov bolezni in obiskov pri zdravniku, daljše čakalne dobe, višjo porabo zdravil.

Odgovor na opisano težavo je stalna in nenehna edukacija bolnikov in tudi njihovih svojcev. Če bodo razumeli svojo bolezen, bodo iz tega tudi črpali motivacijo za redno in pravilno zdravljenje. Samo tako lahko na dolgi rok pričakujemo boljšo obvladovanje bolezni ter izboljšanje vseh kazalnikov, ki kronične bolezni spremljajo, so sporočili z Zavoda Viva in dodali: »Tega se zavedamo tudi mi, zato smo skupaj z ZZZS, Zdravniško zbornico Slovenije, farmacevtsko družbo MSD, Društvom diabetikov Metlika, Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj ter seveda ZD Črnomelj in Metlika ter SB Novo mesto začeli s Šolami za dobro zdravje, v katerih se bolniki zaenkrat z diabetesom, v nadaljevanju pa tudi z revmo, učijo in pridobivajo koristne informacije o bolezni, postavljajo vprašanja, s katerimi se srečujejo v vsakodnevnem življenju z boleznijo in s tem dobivajo motivacijo za vzdrževanje zdravljenja, ki traja vse življenje.«

Povabljeni so vsi bolniki, tako tisti, ki so diagnozo dobili pred kratkim, kot tisti, ki se z boleznijo spoprijemajo že leta, niso pa prezrli niti njihovih svojcev. Ti so pomemben člen v dobri obravnavi sleherne kronične bolezni.
Kot pravi prim. Milivoj Piletič, diabetolog iz SB Novo mesto, ki je skupaj s sestrama edukatorkama zasnoval program šol in jih tudi vodi, so tovrstna izobraževanja za bolnike in njihove svojce "zelo potrebna in pomembna.
Bolniki se med seboj razlikujejo, zato je treba vsakega obravnavati individualno. Vsak človek ima svojo zgodbo, zato veliko govorimo o opolnomočenju bolnikov. Pri sladkorni bolezni se bolniki učijo vse življenje. Bolezen je progresivna in se ves čas slabša, kar prinaša s seboj nove izzive in nove terapije. Problemi, ki jih bolnik čuti danes, pred desetimi leti niti niso bili pomembni. Poleg tega ljudje pozabljamo, zato je potrebno svoje znanje ves čas obnavljati.

Projekt podpira tudi Društvo bolnikov Metlika. Njegov predsednik Vekoslav Prevalšek je ob začetku projekta povedal: "Zelo smo bili veseli in počaščeni, ko smo se lahko vključili v projekt, s katerim želi Zavod Viva dvigniti nivo zdravstvene pismenosti med kroničnimi bolniki s posebnim poudarkom prav na diabetikih. Odzivnost naših članov je vselej visoka, zato enako pričakujemo tudi od udeležbe v Šoli diabetesa in vseh drugih oblikah izobraževanja in ozaveščanja. Zlasti pa si želim, da bi bila odzivnost visoka tudi med tistimi diabetiki, ki še niso naši člani. Upam, da se jih bo čim več tudi vključilo v naše društvo."

Projekt je obsežen in predvsem dolgotrajen, zato so se v zavodu Viva odločili, da ga najprej poskusno izvedejo v manjši regiji, od tam pa, obogateni z izkušnjami, nadaljujejo po vsej državi, seveda skupaj s stroko.

Najprej so se osredotočili na Belo krajino, del države, ki je že zaradi svoje malce nehvaležne geografske lege in slabih povezav z ostalimi deli Slovenije v marsikaterem pogledu deprivilegiran, kar se odraža tudi v kazalnikih zdravja.

Projekt, ki traja že od pomladi, se bo širil in nadgrajeval tudi v naslednjem letu. V tem letu pa bodo še štirje termini Šole, in sicer 15. in 29. oktobra ter 26. novembra ob 17:30 v prostorih Zavoda za izobraževanje in kulturo (ZIK) Črnomelj ter 19. novembra ob 17:30 v prostorih ZD Metlika. Udeležba v šoli je brezplačna.