reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Žužemberk

Ob dnevu zmage svečano ovenčali simbol junaštva na Cviblju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.05.2018 12:17

Na Cviblju nad Žužemberkom je bila včeraj slovesnost v počastitev dneva zmage, 9.maja.

»Herojskega in zmagovitega narodnoosvobodilnega boja in njegovih žrtev se ne spominjamo zato, ker bi živeli v zgodovini ali za zgodovino, pač pa zato, ker nam je mar za prihodnost in vrednote, ki so bile takrat izbojevane,« je ob dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom na spominski slovesnosti na Cviblju nad Žužemberkom povedala državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša.

»Mogočen spomenik in grobnica padlih borcev pod njim opominjata na več kot dva tisoč žrtev druge svetovne vojne na območju Suhe krajine,« je številne zbrane spomnila slavnostna govornica, sicer tudi sama suhokrajinka. V govoru se je poklonila tudi vsem borkam in borcem drugih narodnosti, ki so se borili na slovenskih tleh in počivajo v tej največji partizanski grobnici pri nas.

 Pred spominsko ploščo z vklesanimi 1179 imeni padlih, in na kateri jih skoraj enkrat toliko še manjka, sta spregovorila tudi žužemberški župan Franc Škufca in članica predsedstva Zveze združenja borcev za vrednote NOB Slovenije Tilka Bogovič, spominske besede pa je v imenu KO ZB Žužemberk delila tudi Ljuba Šenica.

Slovesnosti so se poleg številnih članov organizacije Zveze borcev za ohranjanje vrednot NOB udeležili tudi ruski vojaški, letalski in mornariški ataše pri Veleposlaništvu Rusije v Sloveniji polkovnik Aleksander Krasnov in konzulka Ivana Jakšić iz veleposlaništva Republike Srbije, ki sta v spomin na padle vojake na območju Suhe krajine položila vence. Krasnov se je ob tem zahvalil občini Žužemberk za ohranjanje spomina na borce nekdanje Sovjetske zveze, ki je v drugi svetovni vojni dala več kot 27 milijonov življenj. Venec sta položila tudi predstavnika KO ZB Žužemberk in Združenja zveze borcev Novo mesto.

Na 9. maj, dan, ko se je pred 73 leti na evropskih tleh uradno končala druga svetovna vojna, so v kulturnem programu spomnili tudi recitatorji in pevke ZB Žužemberk.