Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Črnomelj/Metlika

FOTO: Ob Kolpi v Beli krajini vse več glampinga

Piše: STA

Čas objave:
07.08.2018 11:46

V Beli krajini, kjer premorejo skupno skoraj 1800 turističnih ležišč ter ob Kolpi tri kampe in osem drugih šotorišč, se vse bolj razvija t. i. glamping.

kamp kolpa1.jpg
Kamp Kolpa
foto: Kamp Kolpa

Ponudb glampinga imajo do zdaj sedem, v prihodnosti pa si želijo v Belo krajino privabiti več turistov z večjo kupno močjo, tudi zunaj poletne sezone, poudarjajo tamkajšnji turistični ponudniki.

lepotica Kolpa.jpg

Vodja oddelka za razvoj in promocijo turizma črnomaljskega Razvojno informacijskega centra (Ric) Bela krajina Gregor Jevšček je na nedavni novinarski konferenci v kampu Podzemelj povedal, da so ob Kolpi v zadnjih treh letih dobili nove namestitvene zmogljivosti, ki so na voljo vso sezono.

183057_184900_krajinski_park_kolpa_foto_TomislavUrh.jpg

To so t. i. glampingi, ki ponujajo visoko kakovostne nastanitvene storitve, bazene, masažne bazene, fitnes in drugo prestižno ponudbo ter s tem sledijo razvojnim smernicam tako belokranjskega turizma kot države in svetovnega uveljavljanja glampinga, je pojasnil.

Vodja družinskega kampa Bela krajina v Podzemlju pri Metliki Petra Pešelj je opozorila, da se tudi pri njih krepi zanimanje za glamping. Dejala je, da opažajo vse več zanimanja tako za šotorjenje kot za glamping.

"Vse večji je trend vračanja k naravi. Torej kampiranje in stik z naravo, hkrati pa imamo mnoge goste, ki vse bolj iščejo trendovsko ponudbo v glampingu," je pojasnila in ocenila, da je Kolpa "nedvomno idealna za takšen oddih".

Sicer pa si v Beli krajini po Jevščkovih besedah prizadevajo za krepitev turističnega obiska tudi zunaj sezone oz. tudi v pomladnih in jesenskih mesecih ter za podaljšanje povprečne bivalne dobe na vsaj tri dni. Domačine bi radi navdušili za zaposlitev v turizmu ter razvili turistično ponudbo in izdelke za zahtevnejše goste.

Belokranjsko turistično usmeritev je podprlo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je Ricu Bela krajina na razpisu za sofinanciranje razvoja produktov in promocij vodilnih turističnih območij nedavno odobrilo skupaj nekaj več kot 200.000 evrov evropske in državne podpore.

Po Jevščkovih podatkih je sicer v Beli krajini lani prenočilo nekaj manj kot 30.000 obiskovalcev, ki so skupaj ustvarili 71.800 prenočitev, s čimer so primerljivi predlanski obisk presegli za 30 odstotkov.

Med turisti je bilo 70 odstotkov domačih in 30 odstotkov tujih. V lanskem prvem petmesečju so v Beli krajini zabeležili nekaj več kot 12.300 prenočitev, v prvih petih mesecih letošnjega leta pa so to številko praktično že dosegli. Razlika, ki so jo pripisali muhastemu poletju, je znašala le 40 gostov, je še navedel Jevšček.

Izjava - Gregor Jevšček o turizmu

Gregor Jevšček o ciljih in viziji belokranjskega turizma