nemška policija, splošna, kraj zločina Svet24.si

Ljubosumni mož zadavil ženo, nato organiziral ...

Mateja Logar Svet24.si

Zapirala bi tudi Logarjeva, a le prostovoljno

wholefoods Svet24.si

VIDEO: To so količine hrane, ki jih stran mečejo...

katja jagodic Reporter.si

Odvetnik: Starši po cepljenju umrle Katje lahko ...

rok snežič Necenzurirano

Nova24TV zagnali z gotovino iz mreže za pranje ...

Ko potrka ljubezen Njena.si

Serija Ko potrka ljubezen se vrača na male ...

skender kosic Ekipa24.si

Ni mogel verjeti! Glejte, kaj je Kosić po koncu ...

Novice Ljubljana

V gozdu se moramo obnašati spoštljivo

Piše: STA

Čas objave:
11.09.2021 06:32

Sončni dnevi s prijetnimi temperaturami marsikoga zvabijo v gozd na sprehod ali k nabiranju gob in drugih gozdnih plodov. Ob tem ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Zavod za gozdove Slovenije v prid narave ter odnosa med lastniki gozdov in obiskovalci poudarjata nujnost spoštovanja gozdnega bontona.

Gozdni bonton z geslom Skrbno z gozdom! v okviru desetih točk obiskovalce gozdov posebej opozarja, da so v gozdu gostje gozda in njegovega lastnika, so v današnjem sporočilu za javnost spomnili na ministrstvu.

Kot so poudarili, se je treba zavedati, da so gozdovi preplet gozdne in kmetijske krajine. Zaznamuje jih raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst, izjemnost posameznih dreves, obnovljivi viri energije in surovin ter blagodejen vpliv na celotno okolje.

"Kaj nam pomenijo, bi se verjetno zavedli šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več," so ocenili.


Z gozdovi se pri nas gospodari trajnostno, sonaravno in večnamensko. Zato ponuja gozd tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti.

"Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni. Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, predvsem pa poskrbeti, da gozd po obisku zapustimo takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj," so izpostavili.

Obiskovalci gozdov bi morali imeti po oceni ministrstva in zavoda pri preživljanju časa v gozdu v mislih, da so gostje gozda in njegovega lastnika, da je gozd njihov prijatelj, zato je treba z njim ravnati spoštljivo, pa tudi da ga doživljajo z vsemi čutili in upoštevajo navodila o primernem obnašanju v naravi, zapisana v gozdnem bontonu, v predpisih in na informativnih tablah ali pa posredovana od gozdarjev in lastnikov gozdov.

"Bodimo torej spoštljivi obiskovalci naših gozdov," so še poudarili.