Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana

V gozdu se moramo obnašati spoštljivo

Piše: STA

Čas objave:
11.09.2021 06:32

Sončni dnevi s prijetnimi temperaturami marsikoga zvabijo v gozd na sprehod ali k nabiranju gob in drugih gozdnih plodov. Ob tem ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Zavod za gozdove Slovenije v prid narave ter odnosa med lastniki gozdov in obiskovalci poudarjata nujnost spoštovanja gozdnega bontona.

Gozdni bonton z geslom Skrbno z gozdom! v okviru desetih točk obiskovalce gozdov posebej opozarja, da so v gozdu gostje gozda in njegovega lastnika, so v današnjem sporočilu za javnost spomnili na ministrstvu.

Kot so poudarili, se je treba zavedati, da so gozdovi preplet gozdne in kmetijske krajine. Zaznamuje jih raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst, izjemnost posameznih dreves, obnovljivi viri energije in surovin ter blagodejen vpliv na celotno okolje.

"Kaj nam pomenijo, bi se verjetno zavedli šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več," so ocenili.


Z gozdovi se pri nas gospodari trajnostno, sonaravno in večnamensko. Zato ponuja gozd tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti.

"Prost dostop v gozdove je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni. Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, predvsem pa poskrbeti, da gozd po obisku zapustimo takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj," so izpostavili.

Obiskovalci gozdov bi morali imeti po oceni ministrstva in zavoda pri preživljanju časa v gozdu v mislih, da so gostje gozda in njegovega lastnika, da je gozd njihov prijatelj, zato je treba z njim ravnati spoštljivo, pa tudi da ga doživljajo z vsemi čutili in upoštevajo navodila o primernem obnašanju v naravi, zapisana v gozdnem bontonu, v predpisih in na informativnih tablah ali pa posredovana od gozdarjev in lastnikov gozdov.

"Bodimo torej spoštljivi obiskovalci naših gozdov," so še poudarili.