tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice

Ob prazniku občine podelili priznanja

Piše: R.K.

Čas objave:
15.03.2022 08:54

Na včerajšnji svečani akademiji ob prazniku Občine Mokronog-Trebelno je župan Anton Maver podelil občinska priznanja – priznanji sta prejela DU Mokronog-Trebelno in Alojz Dragan, listino pa Jože Luzar.

Osrednji govornik letošnje svečane akademije je bil župan Anton Maver, ki je v govoru prepletel pretekle dosežke z željami za prihodnost. Zbrane je kot župan ob občinskem prazniku nagovoril zadnjič, pri tem pa poudaril razvoj krajev v občini po izločitvi iz nekdaj skupne občine Trebnje: »Odločitev za samostojno občino je bila najboljša odločitev. Uspešno smo reševali probleme, s številnimi naložbami smo izboljšali kakovost življenja večine naših občanov. Trudili smo se, da je vsako naselje dobilo tisto, kar je najbolj potrebovalo. Če takrat ne bi stopili na to pot, ne bi bili razvojno tako daleč, kot smo. Veliko smo naredili. Zagotovo pri tem tudi kakšno napako, a vselej smo odločitve sprejemali z mislijo na dobro večine, z mislijo na skupnost in boljšo prihodnost vseh nas,« je med drugim v govoru dejal župan, ki mu je Nada Zorec včeraj simbolno predala tudi grb, ki ga je izdelala v sklopu projekta Slovenija kvačka. 

Priznanje občine potrdi občinski svet – letos sta bila prejemnika Alojz Dragan in Društvo upokojencev Občine Mokronog-Trebelno. Alojz Dragan je prejel priznanje za več kot 40-letno predanost gasilstvu in nesebično pripravljenost pomagati sočloveku v stiski ter aktivno vključevanje v vse oblike družabnega življenja v kraju in občini: »Priznanje mi pomeni veliko. Sem pa celo življenje prostovoljec in želim tako tudi nadaljevati, dokler mi bo dopuščalo zdravje. Sem vesel, da je nekdo prepoznal moje delo in skrb za sočloveka.« (-pripeta tonska izjava A. Dragana) Društvo upokojencev Mokronog-Trebelno pa je prejelo priznanje za 65-letno izvajanje številnih prostovoljskih projektov in predajanje znanja mlajšim ter aktivno sodelovanje pri obnovi Hiše medgeneracijskega druženja. Priznanje je prevzela predsednica društva Milica Korošec, ki je ob tem povedala: »Zelo smo ga veseli. Ne delamo samo za društvo upokojencev, ampak delamo tudi za ostale občane. To je za nas še večja motivacija za delo in bomo poskrbeli, da bo ta medgeneracijski ustvarjalni center oziroma središče polno večkrat v tednu.«

Listino za leto 2022 je na predlog župana prejel škocjanski podjetnik Jože Luzar za 25-letni neprecenljiv prispevek pri snovanju in organizaciji tradicionalnega pohoda po Vorančevi poti od Mokronoga do Pijane gore: »Tudi to je en tak spomin, da se spomniš vse za nazaj, da dolgo traja in da zdržimo še zmeraj, če je treba. In da bi se še nadaljevalo.« 

Tudi včeraj so v Mokronogu združili občinski praznik s podelitvijo priznanj ob nedavnem dnevu civilne zaščite. Poveljnik Civilne zaščite za Dolenjsko Marjan Šmalc je podelil priznanja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje – srebrni znak CZ je prejela Mojca Pekolj, bronastega pa Pavel Jevnikar. Ob tej priložnosti je župan predsedniku PGD Sv. Križ Alešu Zupančiču predal tudi novi AED, ki bo zamenjal tistega, ki so ga gasilci v svojem gasilskem domu v želji pomagati pri morebitnem srčnem zastoju kot eni prvih namestili pred leti.

Kulturni program na svečani akademiji, ki jo je povezovala Petra Krnc Laznik, je oblikovala Glasbena šola Trebnje, in sicer je nastopila sopranistka Iris Bečaj ob spremljavi pianista Zoltana Petra.