900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Ljubljana/New York

Ob svetovnem dnevu otroka pozivi k upoštevanju mnenja otrok

Piše: STA

Čas objave:
20.11.2021 08:52

V času okrevanja po pandemiji covida-19 je bolj kot kdaj koli pomembno, da prisluhnemo otrokom pri temah, ki jih zadevajo, so ob današnjem svetovnem dnevu otroka poudarili v Unicefu. Unicef Slovenija pa je v ospredje postavil duševno zdravje otrok, saj po njihovi raziskavi vsak peti otrok v Sloveniji svoje duševno zdravje ocenjuje kot slabo.

Geslo tokratnega svetovnega dneva je Boljša prihodnost za vsakega otroka. V tem okviru v Unicefu Slovenija pozivajo k sistemskim rešitvam na področju duševnega zdravja otrok. Po njihovi raziskavi velika večina otrok rešuje svoje stiske sama in se o tem ne pogovarja z odraslo osebo.

Kot so navedli za STA, mladi menijo, da jih odrasli ne slišijo dovolj, hkrati pa tudi odrasli ne znajo vselej prepoznavati in reševati lastnih stisk oz. biti za zgled. Glede na to je zelo pomembno, da o duševnem zdravju govorimo in da pogovor o čustvih ni več tabu. V družinah in šolah naj se ustvarja podporno okolje, kjer bodo otroci lahko spregovorili o svojih stiskah. Vse to pa se lahko začne s preprostim vprašanjem Kako se počutiš?, ki je tudi rdeča nit njihove kampanje Kako se počutiš in projekta P-Odporni mladi.

V sporočilu za javnost pa so spomnili na mednarodno raziskavo Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef) in Gallupa, objavljeno pred svetovnim dnevom, po kateri otroci in mladi skoraj za 50 odstotkov pogosteje od starejših od 40 let verjamejo, da se svet z vsako generacijo spreminja na bolje. Hkrati več kot tretjina mladih poroča o pogostem stresu in anksioznosti in vsak peti o povečanju depresije.

Zveza prijateljev mladine Slovenije ob svetovnem dnevu poudarja, da so otroci enakopravni člen družbe. Pogovarjajmo se z njimi, poskušajmo jih zares slišati in upoštevati, poziva generalna sekretarka zveze Breda Krašna. Glede na čas, v katerem živimo, bi bilo po njeni oceni dobro, da bi mnenja otrok upoštevali v čim večji meri. Tu ima v mislih predvsem aktualno tematiko obiskovanja pouka, samotestiranja in nošenja mask. "Odrasli radi ponavljamo, da so otroci naša prihodnost. Otroci pa nam sporočajo, da so tukaj in zdaj," je poudarila za STA.


Podatki TOM telefona po njenih navedbah kažejo, da se trend povečanja duševnih stisk otrok iz leta 2020 nadaljuje tudi v leto 2021. Trend največje rasti med vsebinami kontaktov pa predstavljajo samomorilna razmišljanja in druge psihične stiske.

TOM telefon sicer ob svoji 31-letnici, ki jo obeležuje prav danes, vsem zainteresiranim podarja zbornik Odgovori sodobnim načinom odraščanja. Vse do 15. decembra oziroma do porabe zalog bo na voljo brezplačno, obračunana bo le poštnina. Za naročilo je treba pisati na info@zpms.si.

Na posebno pozornost, ki jo je treba nameniti otrokom, je v dneh pred svetovnim dnevom opomnil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Odločevalce in politike je pozval, da v času epidemije še posebej pazijo pri sprejemanju ukrepov, ki zadevajo otroke.

Prav tako so na vlogo odraslih pri skrbi za zdrave otroke spomnili v zbornici zdravstvene in babiške nege - zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Odrasli morajo po njihovih navedbah doseči, da jim otroci zaupajo tako v svojem zgodnjem obdobju kot kasneje kot mladostniki.

Mednarodni dan otroka, 20. november, obeležuje dan, na katerega je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah.