Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Brežice

Občina Brežice ponuja podporo pri gradnji malih čistilnih naprav

Piše: Radio Krka/sta

Čas objave:
28.05.2016 12:53

Občina Brežice je v teh dneh objavila javni razpis za sofinanciranje gradnje malih komunalnih čistilnih naprav, ki niso priključene na kanalizacijsko omrežje in hišnih črpališč. Na voljo je 150.000 evrov, prijavljene projekte pa bo denarno podprla do polovice vrednosti naložbe. Razpis velja za naprave, zgrajene med lanskim in letošnjim oktobrom.

Po besedah brežiškega župana Ivana Molana se rok za oddajo vlog s priloženo zahtevano dokumentacijo izteče najkasneje 1. novembra ali ob porabi razpisane vsote. Sicer pa želijo z omenjenim sofinanciranjem prispevati k čistejšemu okolju in ustreči zakonodaji, ki ureja področje odvajanja gospodinjskih odpadnih komunalnih voda.

Ta namreč ureditev odvajanja gospodinjskih odplak zahteva do konca leta 2017. Vsi lastniki objektov, katerih fekalne in pralne vode niso speljane v kanalizacijo, pa morajo do takrat zagotoviti čiščenje svojih odpadnih voda s čistilno komunalno napravo.

V brežiški občini so sicer podoben razpis izpeljali že lani in gradnjo tamkajšnjih 72 malih komunalnih čistilnih naprav in štirih hišnih črpališč skupaj podprli z nekaj več kot 70.000 evri.

Kot navaja razpis, se nanj lahko prijavijo občani s stalnim prebivališčem v stanovanjskem objektu, za katerega bi radi zgradili omenjene naprave, ta pa mora stati na območju brežiške občine in imeti gradbeno dovoljenje.


Razpis tudi določa, da upravičeni stroški za male čistilne naprave z zmogljivostjo petih populacijskih enot dosegajo 3000 evrov, pod petimi enotami pa 2500 evrov. Občina sofinancira gradnjo največ do polovice vrednosti upravičenih stroškov, kar pomeni, da je mogoče pri vgradnji naprave s petimi enotami dobiti največ 1500 evrov, pod petimi enotami pa 1250 evrov podpore.

Upravičeni stroški za hišna črpališča znašajo 1300 evrov, upravičenci pa si zanje lahko zagotovijo stoodstotno podporo.

Naložba mora biti končana pred vložitvijo vloge za sofinanciranje. Občina bo upravičene stroške priznala le za obdobje med lanskim in letošnjim 31. oktobrom, daljši rok velja le za rastlinske čistilne naprave.